Ankara Kumrular Sokak'ta 5 kişinin ölümü ve 41 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıyı gerçekleştiren Ümit A.'yla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

PKK'nın paravan yapılanması TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) bünyesinde faaliyet yürüten Ümit A. 20 Eylül 2011'de bomba yüklü aracı Kumrular Sokak'ta infilak ettirdikten sonra otobüsle Mersin'in Tarsus ilçesine kaçmıştı.

Adana'nın Gülbahçe mahallesinde düzenlenen operasyonda saklandığı binanın çatısından komşu apartmanın çatısına atladığı sırada üzerindeki tabancası ile yakalanan Ümit A.'nın örgüt içindeki bağlantıları mercek altına alındı. Ümit A. ile birlikte gözaltına alınanlardan biride sevgilisi N.A. idi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde "susma" hakkını kullanarak ifade vermeyen ve "Görüntülerdeki kişi ben değilim, yanılıyorsunuz. Eylemi ben yapmadım" diyen Ümit A.'nın maskesini sevgilisi düşürdü. Ümit A. ile birlikte emniyette sorgulanan kız arkadaşı N.A., eylemden sonra Tarsus'taki buluşmalarında aralarında geçen diyalogları anlattı.

'TAK ÜSTLENECEK'

Genç kızın ifadesine göre Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi'ne bağlı telekomünikasyon öğretmenliği bölümünde okuyan bombacı aynı fakültede öğrenim gören sevgilisi N.A. ile bir kafede buluştu. Saldırıyı televizyondan öğrenen N.A., örgütün sivilleri hedef almasına sert tepki verdi. Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi (DGYM) içinde faaliyet gösterdiği öne sürülen N.A'dan beklemediği tepki gören Ümit A. eylemi yaptığını söyleyemedi. Sevgilisine, "Eylemi örgüt yaptı. Bir-iki güne kadar TAK üstlenecek" dedi. Bu görüşme sonrası ailesinin yanına da gitmeyen Ümit A. izini kaybettirdi. N.A., buluştukları gün Ümit A.'nın bombalı eylem sırasında güvenlik kamerası görüntülerine yansıyan giydiği tişört ile pantolonunu teşhis etti. PKK gençlik yapılanması üyesi olmakla suçlanan N.A. da "örgüt üyeliğinden" tutuklandı. Ümit A.'nın 5 Temmuz 2011'de ODTÜ önünde askeri servise düzenlenen bombalı saldırıyla ilgisi olmadığı anlaşıldı.

DİNLEMEYE TAKILDI

Ankara polisi, Ümit A.'nın kimliğini 7 Ekim'de dinlemeye takılan bir telefon görüşmesi sayesinde belirlemişti. Halası televizyonda fotoğrafını gördüğü Ümit A.'nın bir arkadaşını arayıp konuşmak istediğini söyledi. Ümit A., telefonu alıp halasıyla çok kısa süre konuştu. Ümit A. daha sonra hattı kırıp attı. Ancak polis Ümit A.'yı ilk kez böyle tespit etti.