Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'ın nükleer programına yönelik önümüzdeki hafta açıklayacağı rapor basına sızdı. Rapora göre İran, atom bombası tasarımı üzerinde çalışmış.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın hazırladığı raporda, "İran'ın nükleer programının olası askeri boyutları hakkında ciddi endişelerimiz var" ifadaleri yer aldı.

Reuters ajansı tarafından ele geçirilen belgelerin 13 sayfa olduğu belirtildi.

Viyena merkezli ajans, raporda yer alan, "İran nükleer patlayıcı madde geliştirmek için çalışmada bulunmuş" ifadesini "inanılır" bilgi olarak niteliyor.

Tahran iddiaları temelsiz olarak buluyor ve reddediyor. Rusya ise raporun, nükleer görüşmelerei baltalayacağını belirtti.

ABD ise raporun detaylı bir şekilde yayınlanmasının ardından açıklamada bulunacağını duyurdu.

Rusya ise, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'ın nükleer programı ile ilgili raporunun, büyük güçler ve Tahran arasındaki "gerginliği" beslediğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Moskova'nın büyük bir gözbağı ve idrak eksikliği hissettiği çünkü UAEK raporuyla ilgili son günlerde yazılıp söylenenlerin, İran'ın nükleer çalışmalarına bağlı sorunlar çevresindeki gerilimi artırıcı bir kaynak haline dönüştüğü belirtildi.

Raporun tam metninin henüz eline geçmediğini belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, UAEK'nın belgelerinin gizliliğini sağlama kapasitesini sorguladığının da altını çizdi.