İki gizli tanık, bazı evlere silah yerleştirmeleri için kendilerine 800 bin TL önerildiğini itiraf etti.

"İrticayla Mücadele Eylem Planı"nın Erzurum ayağı açığa çıkartıldı. Üst düzey jandarma yetkililerinin ve başsavcının bazı cemaat ve kişileri suçlamak için evlerine silah ve mühimmat yerleştirmeye çalıştıkları ve barajdan çıkan bombaları polise maletmek için şantaj dahil her yolu denedikleri belirlendi.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 27 Ekim'de Erzincan'da Çatalarmut Barajında çok sayıda el bombası ve mühimmatın ele geçirmesi ile ilgili yürütülen soruşturmada önemli bilgilere ulaşıldı. Soruşturma kapsamında 20 Kasım'da Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut ve bu birimde görevli astsubay Orhan Esirger, 28 Kasım'da ise İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ertan tutuklandı.

Soruşturmayı yürüten Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, gizli tanıkların ifadelerinin 'Islak andıç'ın pratikteki uygulamasına örnek teşkil edebileceğini belirterek, Ergenekon savcılarına ulaştırdı.

KOMPLO HAZIRLIYORLARDI

Gizli tanıklar ifadalerinde, 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, İl Jandarma Komutanı Ali Tapan, Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, J. Ütğmn Ersin Ergut ve J. Kd. Bçvş. Orhan Esirger'in, İsmailağa Cemaati, Nurcu Kurdoğlu Cemaati ve Fethullah Gülen cemaatlerinin terör örgütü kapsamına alınması için komplo hazırlamak ve Erzincan'da Ekim ayında bulunan silah ve mühimmatlarla ilgili olarak malzemelerin polis tarafından konulduğu yönünde gizli tanıklık yapmaya zorlandıklarını belirttiler.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısının bilgisine başvurduğu gizli tanıklardan "Erzincan", yaklaşık bir yıldır Erzincan Jandarma İstihbarat'a muhbirlik yaptığını belirterek, yetkililerin kendisinden kaldığı cemaatlere ait ev, yurt ve eğitim kurumlarına silah, mühimmat ve benzeri suç unsurlarını yerleştirmesini istediğini söyledi. Bu iş için kendisine 800 bin TL önerildiğini kaydeden "Erzincan", teklifi kabul etmemesi üzerine, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in "Ağabeylerinin senden yapmanı istedikleri şeyleri yapmanı bekliyoruz” dediğini ifade etti.

İFADELER DOĞRULANDI

Gizli tanık "X" ise, Erzincan Jandarma Alay Komutanı Ali Tapan ile görüştüğünü dile getirdi ve Erzincan'da bulunan mühimmatın polis tarafından konulduğu izlenimi verilmesi için ifade vermesinin istendiğini kaydetti. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından yaptırılan incelemede; gizli tanıkların ifadelerinin, telefon görüşmeleri ve buluşmalara ilişkin teknik detaylarla örtüştüğü adli olarak tespit edildi.

800 bin TL'ye özel komplo

Gizli tanık "Erzincan"ın verdiği ifade şöyle: "Jandarma İstihbarattan Kerim ile tanıştım. Benden ısrarla Gülen Cemaati'nde kalmamı istediler. Kerim bana bir çek uzattı ve 'Bu çekin üzerinde 800 milyar (bin TL) yazıyor. Söylediklerimizi yaparsan bu çek senin olabilir. Beraber kaldığın Yıldırım'ın çantasına silah ve illegal kitap koy' dedi. Ancak ben dediklerini yapmadım.

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ise kendisini "Savcı Hüseyin" şeklinde tanıttı. Bana, 'Sen niye abilerini dinlemiyorsun, dediklerini niye yapmıyorsun, ailen var, enişten var, hepsinin hayatına malolabilir. Sen çok zeki birisin, abilerini kesinlikle dinlemen lazım, sana verdiğimiz paraları dikkat çekici bir biçimde harcama, kontrollü ol bankaya da yatırma' dedi.' Bunları yapmayıca Erzincan Başsavcısı ve Jandarma İstihbaratçı Kerim beni öldürmekle tehdit etti."

'Polis koydu diye ifade ver'

Ekim ayının sonlarına doğru Çatalarmut Barajı'na, balık tutmaya gidenlerin ihbarı üzerine bulunan çok sayıda bombanın ele geçirilmesinden sonra, Erzincan Jandarma Komutanı Ali Tapan'ın kendisi ile irtibata geçtiğini söyleyen gizli tanık "X", bulunan malzemelerin Erzincan polisi tarafından baraja konulduğuna tanıklık etmesinin istendiğini söyledi. Gizli tanık "X" ifadesinde şunları söyledi: "Jandarma bana Erzincan Başsavcısına gitmemi ve “Gölde bulunan mühimmatları Erzincan polisinin yerleştirdiği yönünde ifade vermemi teklif etti." Gizli tanık X, ifadesinde Ersin Üsteğmen'in mühimmatın polis tarafından konulduğu izleniminin verilmesi için kendisinin gizli tanık yapılacağını belirtttiğini bunun üzerine kendisinin, "Benim çoluk çocuğum var benim bu şekilde ifade verdiğim öğrenilince ben ne yapacağım" diyerek itiraz ettiğini kaydetti. Gizlik tanık X, bu itirazı sonrasında, yüzünü değiştirecek estetik ameliyat, iş bulma ve 10 bin TL para teklif aldığını dile getirdi./yeni şafak