Uzmanlar, beslenme yetersizliği olan çocuklarda enfeksiyonun ağır ve şiddetli seyrettiğini dile getirerek, ailelerin bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin tüketilmesine önem vermesi isteniyor. Özellikle boğaz ağrısı şikayeti bulunan çocuklara bal yedirilerek enfeksiyon riskinin azaltılabileceğine işaret ediliyor.

Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Şehriyaroğlu, soğuk algınlığının, özellikle kış aylarında sıklığı artan ve ortaya çıkan yaklaşık 200'e aşkın virüs çeşitlerinin neden olduğu enfeksiyon olarak nitelendirdi. Özellikle çocuklarda 3 ay - 3 yaş arası sık görüldüğüne işaret eden Şehriyaroğlu, bu yaş grubunda süt çocukluğu dönemindekiler, bağışıklık sistemi zayıf ve beslenme yetersizliği olanlarda daha da ağır seyrettiğini ifade etti. Solunum ve damlacık yolu ile ellerin yıkanmamasına bağlı bulaşma riskinin de fazla olduğuna dikkat çekti. Dr. Şehriyaroğlu, süt çocukluk döneminde ise hastalık huzursuzluk, halsizlik, burun tıkanması, hapşırma ve ateş belirtileriyle başlayıp giderek ağırlaştığını ifade etti. Daha büyük çocuklarda kas eklem ağrısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve arkasından öksürüğe çevirdiğini belirtti. Şehriyaroğlu, bu dönemde çocuklarda, su tüketiminin artırılmasıyla birlikte yatak istirahatı, odanın yeterince havalandırılması ve ilaç tedavisiyle şikayetlerin giderilebilmesinin mümkün olduğunu anlattı. Anneler hastalık sürecinde şunlara dikkat etmesi gerekiyor. Süt çocukluğu döneminde burun tıkanması ön planda olduğu için emzirmeden 10-15 dakika önce serum fizyolojik damla ve spreylerle burun açılmaya çalışılmalı. Özellikle ateşi ısrarcı olan çocuklarda gerekli tetkikler yapılarak teşhis konulduktan sonra uygun tedavi başlanması şart. Süt çocuklarının özellikle hasta kişilerle temas etmemesi, ellerin çok iyi yıkanması, ortam havalandırması ve temizliğin iyi olması sayılabilecek en basit ama önemli tedbirler arasında yer alıyor.

Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Deniz, omega3'ten zengin yiyeceklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini belirtti. Omega3'ten zengin ceviz, balık ve brokoli tüketilmesi öneriliyor. A, C ve E vitaminlerinden zengin taze sebze ve meyvelerin tüketmenin de hastalıklardan korunmak için önemli olduğuna işaret etti. Deniz, ayrıca, boğaz enfeksiyonları için bal bulunmaz bir nimet ve boğaz enfeksiyonlarına yol açan bakterileri yok etme özelliğine sahip olduğunu söyledi.