Muğla'nın Bodrum ilçesinde, düzenlenen ''Bodrum Kupası Ahşap Yelkenli Yat Yarışları''na katılan yerli ve yabancı yaklaşık bin yelkenci, Gökova'nın eşsiz güzellikteki koylarını gezdi.
 
Era Bodrum Yelken Kulübü'nce düzenlenen organizasyona katılan 300'ü yabancı yaklaşık bin yelkenci, Bodrum-Gökova arasındaki Acıbadem etabı ile start alan ve Gökova-Çökertme arasındaki Claudio Campione, Çökertme-Kisebükü arasındaki Denizbank, Kisebükü-Bodrum arasındaki Vodafone etabı ile Gökova'nın turkuaz mavisi sularında yelken açtı. Birbirleriyle kıyasıya yarışan yelken tutkunları, fotoğraf makineleri ve kameraları ile Gökova'nın turkuaz mavisi koylarını görüntüledi.
 
Ahşap Yelkenli Yat Yarışları'na katılan Fransız ve İngiliz misafirler, etkinlik sayesinde Bodrum'un doğal güzelliklerini ve masmavi koylarını keşfetme fırsatı yakaladıklarını anlatarak, rüzgar az olmasına rağmen tatil havasında geçen bir etkinlik olduğunu söylediler.
 
Yabancı konuklar, etkinliğe ilk defa katılan yarışçıların da şimdiden yaz sezonunda Bodrum'da tatil yapmak için plan yapmaya başladıklarına dikkati çektiler.
Yarışma boyunca konaklanan koylarda kostüm yarışması ve nefes teknikleri çalışması gibi etkinlikler de düzenlendi. Yarışmada yerli ve yabancı gazetecilerin çektiği fotoğrafların yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanacağı ve Gökova'nın tanıtılacağı bildirildi.
 
''Cennet koylarda yelken açtık''
 
Yarışmanın Organizasyon Komitesi Başkanı Erman Aras, yaptığı açıklamada, Bodrum Kupası Ahşap Yelkenli Yat Yarışları'nın bu yıl rüzgarın az olmasına rağmen zevkli geçtiğini söyledi. Yarışmanın bu yılki rotasının Gökova olduğunu anımsatan Aras, ''Çünkü Gökova bize bırakılmış büyük bir miras. Biz de yelkenciler olarak bu güzel koyda, cennet koylarda yelken açtık, pozlarımızı verdik. Bu mirası bizden sonrakilere kalması için yerli ve yabancı basında yanımızda oldu'' dedi.
 
Gökova'nın cennet koylarını binin üzerinde yerli ve yabancı yelkenci ile çok sayıda basın mensubuna gösterme fırsatı bulduklarını ifade eden Aras, şunları kaydetti:
''Hep beraber bu koyların gelecek nesillere bırakılması için anons yaptık. Bu koyları bozmayalım, gelecek nesiller bu güzellikleri yaşasın. Yat festivali aynı zamanda turizmde tanıtım açsından bakıldığında büyük şans veriyor bize. Yelkenli yatların her yıl yenilerinin yapılarak yarışmaya katılması Türk yatçılığını ileri götürüyor. Yelken kullanımını teşvik ederek yelkencilerin becerilerini artırıyoruz. Aynı zamanda turizm sezonunu uzatıyoruz. Güneşe endeksli şekilde yat turizmi değil, rüzgarı da kullanarak kış boyunca mavi yolculuk yapabilme imkanı buluyoruz.''
 
''Tekne sayısı artırılmalı''
Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise organizasyona katılan yerli ve yabancı basın mensuplarının yöreyi, yarışmayı tanıtmasının turizme olumlu etkisi olacağını söyledi.
 
Yarışmanın ileriki yıllarda da mutlaka devam etmesi gerektiğine işaret eden Nalbantoğlu, ''Ancak organizasyonun karada yapılan kısmının biraz daha organize edilip daha büyütülmesi lazım. Şu anda biraz alan sıkıntısı var. Ama kara kısmı kuvvetlendirilirse denizdeki tekne adedi artarsa, çok daha ses getiren bir etkinlik olabilir. Organizasyon büyüdükçe Bodrum'un tanıtımı da bu oranda etkili olur'' diye konuştu.
 
''Gökova koyları korunmalı''
Gökova koylarının mavisi, yeşili ve iklimiyle çok güzel olduğunu anlatan Nalabantoğlu, şunları kaydetti:
''Güzel koy her yerde var, dünyanın başka yerlerinde de var. Ama bu güzellikte ve iklimde yok. Norveç'te de güzel koylar var ama soğuk. Gökova'da hem iklim, hem koylar çok güzel ve buranın korunması lazım. Gökova'nın yapılaşmaması, betonlaşmaması lazım. Biz DTO olarak çok çaba harcıyoruz bu konuda. Gökova Körfezi'nin başındaki Kisebükü çok önemli. Orada yapılaşmaya gidilmek isteniyor, otel yapılmak isteniyor. Biz buna sıcak bakmıyor, karşı çıkıyoruz. Çünkü Bodrum'dan kalkan teknelerin ilk durağı ve Bodrum'a gelen teknelerin son durağıdır. Stratejik bir koydur, çok güzeldir. Suyu çok temiz berrak, arkası yeşil ormandır. Zaten Bodrum'a gelen yabancıların fikri de buranın korunması yönünde. Maalesef orada şu anda termal su araştırması var. Termal su çıkırsa neticesi ne olur bilemeyiz.''