Bilim adamları, böceklerin mikroplardan korunmak için güneşlendiğini ortaya çıkardı.

Kuzey Amerika'da yaygın olarak görülen Rhopalidae familyasından bir tür tahtakurusunu inceleyen bilim adamları, bu böceklerin güneşlenirken üzerlerindeki mikropları öldürmelerini sağlayan keskin kokulu kimyasal maddeler salgıladığını buldu.

Araştırmacılar, güneş ışığında biyosenteze uğrayan kimyasal maddelerin daha sonra böceğin vücudunun üzerindeki mantar sporları kapatarak böceği mikroplardan koruyan bir sistem oluşturduğunu açıkladı.

Simon Fraser Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Gerhard Gries, böceklerin yuvalarında bulunan patojenlere karşı korunmak için güneş ışığından yararlandığını belirtti.

Daha önce böceklerin söz konusu kimyasalları çiftleşmek için ya da savunma amaçlı olarak salgıladığını düşündüklerini ifade eden Prof. Gries, böceklerin, mikrobik ortakyaşarların yardımı olmadan güneş enerjisini kimyasal maddeye çevirebilmesini hayvanlar alemindeki en büyük mucizelerden biri olarak tanımladı.

Araştırmacılar, aynı durumun diğer böcekler için de geçerli olabileceğini ancak bunun için çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Keşif, "Entomologia Experimentalis it Applicata" dergisinde yayımlandı.