İstasyon Meydanı"nda yerini alan otobüsü Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş"ta otobüsü gezerek vatandaşların bu hizmetten yararlanmasını istedi.
İstasyon Meydanı"nda vatandaşların böbrek sağlığı kontrolünü yapan Böbrek Sağlığı Otobüsüne Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ziyaret etti. ADÜ Rektörü Prof Dr. Mustafa Birincioğlu ve Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı ile birlikte otobüsü gezen Vali Coş otobüs taramalar hakkında bilgi aldı.
Yapılan taramalar ve böbrek rahatsızlığı hakkında bilgi veren ADÜ Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Harın Akar, kronik böbrek hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Doç. Dr. Akar , “Böbrek hastalıklarının sinsi seyirli olması ve son aşamaya kadar herhangi bir belirti ve şikayet oluşturmaması nedeniyle tarama testleri yapılması erken tanı için son derece önemlidir. Kronik böbrek hastalığı basit idrar ve kan testleri ile erken aşamada saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına karşın, farkındalığının ve erken tanısının düşük olması nedeniyle sıklıkla son dönem böbrek hastalığı evresine ilerlemekte ve hasta sağlığını, ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Türk Nefroloji Derneği, kuruluşunun 40. yılında, Sağlık Bakanlığı"nın desteği ile böbrek sağlığı ile ilgili kontrollerini yaptıramayan vatandaşlara bu tahlilleri kolayca yaptırma imkanı sağlamak için, Türkiye çapında 21 ili kapsayan bir bilinçlendirme kampanyası başlatmıştır. Böbrek Sağlığı Otobüsünü ziyaret eden vatandaşlarımıza broşür dağıtımı, film gösterimi, bilgilendirme toplantıları ile böbrek sağlığı konusunda ayrıntılı bilgiler verilecek ve arzu eden vatandaşlara böbrek sağlığı ile ilgili testler ücretsiz olarak yapılacaktır” diye konuştu.
HALKIMIZ BU HİZMETTEN YARARLANSIN
Otobüsü gezen Vali Coş, bu otobüste erken tanının sağlayacağı yararlar üzerinde durulacağını belirterek; “Türk Nefroloji Derneği ve Üniversitemizin katkılarıyla 3 gün boyunca Aydın"da bulunacak olan Böbrek Sağlığı Tarama Otobüsü vatandaşlarımızın böbrek sağlığını kontrol edecek. her şeyin başı sağlık. Sağlık insan hayatında çok önemli. Aydınlı hemşehrilerimizi bu hizmetten yararlanmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.