Medya binası vurulmadan önce İsrail ordusu Reuters"tan Gazze ofisinin koordinatlarını öğrenmiş. İsrail, Hamas"ın 3 numaralı isimi Said Siyam"ı hava saldırısıyla öldürdü

İsrail, Gazze Şeridi"ne düzenlediği operasyonun 20. günününde tanklarla Gazze kentinin içlerine ilerlemeye çalışırken, kentteki BM merkezi, Kızılay ve medya kuruluşlarının binaları vuruldu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon"un İsrail ziyareti sırasında düzenlenen saldırının ardından, BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) bölgedeki faaliyetlerini askıya aldı. İsrail"in dünkü hava saldırısında Hamas"ın 3 numaralı ismi Said Siyam yaşamını yitirdi.
İsrail"in 27 Aralık"ta başlattığı Dökme Kurşun Operasyonu"nda kara birlikleri ilk kez dün Gazze kentinin dış kesiminde yeni inşa edilmiş olan Tel El Hava Mahallesi"ne girdi. İsrail, içinde 300 hastanın bulunduğu Tel El Hava Hastanesi"ni de füzeyle vurdu.
Bölgeye düzenlenen saldırılarda, UNRWA binası vurulurken, ajansta çalışan 3 kişi yaralandı. BM"nin bölgede dağıtmayı planladığı yüzlerce ton yardım malzemesinin bulunduğu depoda da yangın çıktı. Saldırı sırasında binada, evlerinden kaçarak BM"ye sığınan yüzlerce Filistinlinin bulunduğu belirtildi. Ajansın sözcüsü Adnan Ebu Hasna, saldırının ardından, “Bütün operasyonlarımızı askıya almaya karar verdik” dedi. UNWRA"nın Kudüs"teki sözcüsü Chris Gunness de, BM binasına, kesin olmamakla beraber, 3 beyaz fosfor bombasının atıldığını kaydetti.

Hamas"ta yas
İrail ordusunun Gazze kentine girmek için dün en büyük harekâtı başlattığı bildirildi. Kenti havadan ve denizden bombalayan İsrail ordusu, karadan da tankalarıyla Gazze kentinin güneybatısında yer alan ve yeni apartmanlardan oluşan Tel El Hava Mahallesi"ne girdi. Görgü tanıkları, binaların çatılarına yerleşen İsrail askerlerinin apartmanları zorla boşalttığını, erkekleri ailelerinden ayırarak sorguladığını, kadın ve çocukların ise BM"ye sığınmaya çalıştığını söylediler. Hamas militanlarıyla sert çatışmaların sürdüğü saatlerde bir İsrail F-16 savaş uçağı Hamas liderlerinden Said Siyam"ın kaldığı kardeşinin evini bombaladı. Saldırıda Said Siyam"la birlikte kardeşi, oğlu ve kardeşinin karısının da öldüğü açıklandı.

Barak özür diledi
Gazze"deki krize çözüm bulmak amacıyla Ortadoğu turuna çıkan ve dün İsrail"de görüşmelerde bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, İsrail Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı"na “şiddetli protestosunu ve öfkesini” ilettiğini söyledi. Ban, Savunma Bakanı Ehud Barak"ın, kendisinden özür dileyerek saldırıyı “ciddi bir hata” olarak nitelediğini belirtti. Ban, Barak"ın bundan sonraki operasyonlarında BM binaları ve personelinin zarar görmemesi için daha fazla dikkat gösterecekleri ve benzeri saldırıların tekrarlanmayacağı güvencesi verdiğini kaydetti.
Genel Sekreter ayrıca, Gazze"deki ölü sayısının “dayanılmaz noktaya” ulaştığını da vurguladı ve İsrail"in Gazze operasyonunu sona erdirmesi için gerekli unsurların mevcut olduğunu belirtti.
Gazze"deki uluslararası medya kuruluşlarının bulunduğu Eşşuruk binası da, dünkü saldırılarda isabet aldı. Bu saldırıda, Abu Dabi televizyon kanalı için çalışan bir muhabirin yaralandığı haber verildi.
Eşşuruk binasındaki Reuters haber ajansının bürosunun tam yerinin, İsrail tarafından saldırıdan kısa bir süre önce öğrenildiği kaydedildi. Reuters"ın haberine göre, bir İsrail ordu sözcüsü, patlamadan kısa bir süre önce Kudüs"teki Reuters personeliyle görüşerek, Gazze"deki bürolarının tam yerini öğrendi. Reuters"ın saldırılar başlamadan önce orduya bürolarının koordinatlarını ilettiği ve kendilerine hedef alınmayacakları konusunda teminat verildiği belirtildi.
Yabancı Basın Birliği (FPA), İsrail"den, yabancı medya kuruluşlarının bulunduğu bölgedeki ateşi kesmesini istedi. En az 50 kişinin öldüğü dünkü saldırılarda, Gazze"deki Kudüs Hastanesi ile etrafındaki bazı binalar da vuruldu. İçinde 700 civarında hasta ve yaralı ile Tel El Hava"da İsrail tanklarından kaçanların da bulunduğu hastanenin ön cephesinin bir füzeyle vurularak tamamen tahrip edildiği öğrenildi.

1105 ölü, 5130 yaralı
İsrail"in operasyonunda 20 günde ölenlerin sayısı 1105"e ulaşırken, 5130 kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerden 364"ünün çocuk olduğu belirtiliyor.

MİLLİYET