15 üyeli Güvenlik Konseyinde yapılan oylamada, Konsey, 1973 sayılı karar çerçevesinde 7 aydır Libya'da devam eden ve NATO birlikleri tarafından yürütülen operasyonu oybirliğiyle sona erdirdi.

Konsey tarafından kabul edilen kararda, 31 Ekim'de Libya yerel saatiyle 23.59 itibarıyla Libya üzerindeki uçuşa yasak bölge ve yabancı güçlerin Libya'daki sivilleri koruma amacıyla yaptıkları tüm askeri müdahelelerin ve operasyonların sonlandırılacağı vurgulandı.

Karar, Libya'da bir an önce herkesi kapsayan ve temsil eden bir geçiş hükümetinin kurulmasını, ayrıca Libyalı yetkililerin keyfi tutuklamalar yapmak gibi misillemelerden kaçınmalarını da istedi.

Kararın kabulünün ardından, İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, Konsey'in kararı oybirliğiyle almasından memnuniyet duyduğunu belirterek, ''Karar, Libya'nın özgürleşmesinde son derece önemli bir dönüm noktasıdır'' dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin de kararın kabulünden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey'in 17 Mart'ta 1973 sayılı kararı alarak Libya'ya sivilleri koruma amacıyla girilmesine izin vermesinin son derece yerinde bir karar olduğunu, o kararın başta Bingazi olmak üzere pekçok katliamın önlendiğini söyledi.

Rice, gazetecilerin Muammer Kaddafi'nin öldürülmesine yönelik sorular üzerine ise, ''Bu konuda kesin gerçeklerin ne olduğunu bilmiyoruz. ABD Başkanı Barack Obama'nın dediği gibi kimse Kaddafi'nin öldüğü şekilde ölmeyi istemez. Bu konuda Libya Ulusal Geçiş Konseyinin (UGK) ciddi bir soruşturma yapacağı sözünü vermiş olmasından memnuniyet duyuyoruz.''

Bugün alınan karar Libya üzerindeki silah ambargosunu ise sona erdirmedi.

Bu arada, Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabaşi, Konsey'den NATO operasyonuna son vermek için biraz daha beklemelerini, UGK'nın ülkedeki güvenlik durumunu tam olarak değerlendirmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu belirtmişti. Ancak Konsey bugün aldığı kararla bu konuda beklemek istemediğini göstermiş oldu.