Mustafa Sarıgül dün Türkiye Değişim Hareketi"nin ilk mitingini Kastamonu Daday"da yaptı. Karayağız pankartlarıyla karşılanan Sarıgül, kendisini Bülent Ecevit"in 1974 yılında iktidara geldiği dönemdeki durumuna benzetti

DSP"den istifa ederek “Türkiye Değişim Hareketi” (TDH) adıyla parti kurma çalışmalarını sürdüren Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, startı dün Kastamonu"nun Daday İlçesi"nde start verdi. İstanbul"dan yüzlerce araçlık konvoyla Kastamonu"ya giden Sarıgül, önümüzdeki günlerde partileşecek olan TDH"nin ilk mitingini yaptı.

Daday Meydanı"nda toplanan bin kişiye seslenen Sarıgül, kendisini Bülent Ecevit"in 1974"te iktidara geldiği dönemdeki durumuna benzetti. Sarıgül, “Bugün TDH için önemli bir gün. Hepinizden Allah yüz bin defa razı olsun. Sizlere bakınca yıllar önce kendimi görüyorum. Allah gani gani rahmet eylesin ben de yıllar önce Bülent Ecevit için böyle bağırıyordum” dedi.

TDH"nin kadrosunun önümüzdeki günlerde şekilleneceğini belirten Sarıgül, isim vermemek için özen gösterdi. Kadronun yeni isimlerden oluşacağını söyleyen Sarıgül, yeni partisinin çizgisini şöyle anlattı: “Biz profesyonellerle değil amatör yurttaşlarımızla birlikte olacağız. Bana bakkaldan, kasaptan, manavdan bahsedin. Türkiye"nin en demokratik siyasi hareketi olacak. Mutlaka her şeyi partiye kayıtlı üyeler belirleyecek. Ön seçim olacak. Bizim siyasi hareketimizde lidere bağlı bir demokrasi değil, halka bağlı bir demokrasi olacak. 102 oyla sosyal demokrasiyi bir zalimin zulmünden kurtaramadım. Kurtarmış olsaydım bugün biz iktidardık. Daha merkezde bir parti olacağız. Sosyal demokrasiyi merkezde buluşturacağız. Demokrasinin evrensel ilkelerini dünyadaki çağdaş demokrasi ile buluşturacağız. Erdal İnönü"nün devlet adamı, bilim adamı anlayışı, Turgut Özal"ın da pratik çözümleri bizim her zaman için felsefesini aldığımız önemli nokta olacaktır. Yani yasakçı mantığı kaldıracağız. TDH"nin duruşu Erdal İnönü, Orhan Eyüboğlu, Turan Güneş, Mustafa Üstündağ"ın duruşudur. Pergelimiz 360 derecedir, hareketimizin altına bayrağımıza, toprağımıza bağlı, inançlarımıza saygı duyan, din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi alacağız. Bizim ötekimiz olmayacak. Başı açık kardeşimizin de kapalı kardeşimizin de oyuna talibiz.”

Beni Obama"ya değil Brandt"a benzetin

Sarıgül, Atatürk"ü de inançları da siyaset malzemesi yapmayacaklarını söyledi. Sarıgül, TDH"nin adında yer alan "değişim"sözcüğünün ABD Başkanı Obama"nın seçim kampanyasındaki sloganı ile benzetilmesine ilişkin olarak ise şöyle konuştu: “Biz Obama"dan çok öncedir yoldayız. Obama daha çok yeni. Obama ile beni karşılaştırmanız için 30 sene geçmesi lazım. Obama daha sadece senatörlük yaptı; ben de milletvekilliği yaptım. O değişim sözcüğünü biz yıllar önce kullanmıştık. Belki Obama"nın adamları bizden almıştır, bizi izliyorlar devamlı. Hiç mütevazı olmayacağım. Obama"yı daha göreceğiz, iyi polisi mi oynuyor, kötü polisi mi o belli değil. Beni Obama ile karıştırmayın, beni Willy Brandt ile bir tutabilirsin. Obama"yı takip ediyorum, sözlerini takip ediyorum, vakti saati gelince bunları Obama ile konuşurum.”

Biyografimde Başbakan yazacak

Genel başkanlık koltuklarında kaybedecek zamanı olmadığını söyleyen Sarıgül, şöyle devam ett: “Benim arkadaşlarımla birlikte rütbe heyecanım yok. Benim biyografim de ana muhalefet partisi lideri olarak boşa tükettiğim zamanlar değil, Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak ulusumu nasıl şahlandırdığım, Türkiye"yi Almanya"nın, Fransa"nın, İngiltere"nin önüne nasıl geçirdiğim yazacak. İktidar olmayacaksak Ankara"ya gitmemizin anlamı yok. Bizim orada koltukları boş yere işgal etmeye niyetimiz yok. Benim rütbe heyecanım yok. Yurttaşlarım bana 30 yaşında rütbemi verdi. 38 yaşında Türkiye"nin 50 vilayetinden daha büyük bir ilçenin belediye başkanı olarak verdi.”

Konuşmasında CHP"yi de eleştiren Sarıgül, “Ana muhalefet partisi iktidar olmayı istemiyor. Oh ne güzel "Yağma Hasan"ın böreği". Gelsin İş Bankası"ndan paralar"85 Siyasi görevler zaman tüketme yeri değil, görev yeridir” dedi.


Willy Brandt kimdir?

Gerçek adı Herbert Ernst Karl Frahm olan Willy Brandt, 1969-1974 yılları arasında Federal Almanya"nın başbakanlık görevini yürüttü. 1913"te doğan ve 1992"de hayatını kaybeden Brandt, 1964-1987 yılları arasında Alman Sosyal Demokrat Partisi"nin (SPD) lideriydi. Üniversite eğitimi sırasında genç bir sosyal demokrat olarak sürdürdüğü etkinlikler yüzünden başı Gestapo ile derde girdi. Tutuklanmamak için Almanya"dan kaçmak zorunda kalan Frahm, Willy Brandt takma adını bu sırada aldı. Brandt hükümetinin ilk önemli kararı, Alman markını (DM) revalüe etmek, ikincisi de Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması"nı imzalamak oldu. - vatan