Piyasa yorumcuları ise borsadaki düşüşlerin düzeltme hareketi olduğunu söylüyor

Piyasalarda, ABD büyüme verilerinin ardından gelen satış baskısı devam ediyor. Orta vadeli yükseliş trendini kıran İstanbul Borsası, dün yaşanan yoğun satışların ardından günü yüzde 2.36'lık kayıpla kapadı. Krizin ilk başlangıcında 55 binlerden 21 binli seviyelere kadar gerileyen İstanbul Borsası'nda, son günlerde yaşanan sert satışların ardından ikinci bir dip mi yaşanacak soruları sorulmaya başlandı. Son günlerdeki sert satışları düzeltme hareketi olarak yorumlayan uzmanlar, İstanbul Borsası'ndaki düşüşün 40 bin seviyesine kadar devam edebileceğini belirtiyor.

İKİNCİ DİP OLURSA 35 BİN GÖRÜLÜR

Hisse senetlerindeki hareketlere bakıldığında hem aşağı yönlü hem de yukarı yönlü hareketlerin sert olduğunu belirten Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, “Şu anda yaşanan satışlar düzeltme hareketi gibi duruyor. Bu hareketin derinliğinin ne kadar olduğunu kestirebilmek çok zor. Küresel krizde ikinci dibin görüleceği belirtiliyor. Fakat bahsedildiği gibi ikinci bir dip olacaksa daha sert bir satışın yaşanması gerekir. Böyle bir senaryoda 35 binli seviyelerin görüleceğini düşünüyoruz” dedi.

TREND DÜŞÜŞÜ BAŞLAYABİLİR

İstanbul Borsası'ndaki yükselen trendin kırıldığını ifade eden Euro Trend Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü İsmail Güner, kırılan trendin ardından çok vahim bir para çıkışı yaşanmadığını söyledi. Piyasaların toparlanması için olumlu haberlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Güner, “Yükselişi destekleyecek haberlerin gelmemesi durumunda yaşanan kar realizasyonları trend düşüşüne neden olabilir” dedi.

İKİNCİ DİBİN ZAMANI KESTİRİLEMİYOR

Yaşanan gelişmelerin İstanbul Borsası'nda 5-6 bin puanlık bir bozulmaya neden olabileceğini dile getiren Güner sözlerine şu şekilde devam etti: “Kriz ABD'de çıktı ve asıl düzeltme yine ABD'den gelecektir. Roubini'nin açıklamalarını göz önüne aldığımızda borsalarda yeni balonlar olmuş olabilir. Fiyatlar çok kısa sürede çok hızlı yükseldi. ABD kaynaklı ikinci bir çöküş yaşanabilir. Bu zaten uzun zamandır konuşulan bir olgu fakat kimse zamanlamasını kestiremiyor. Şu anda dönüş biraz daha ağır basıyor. Dönüş başlamış olabilir ama bunu bir anda olacağını düşünmüyorum. Zirveden yüzde 10-20 (40 bin) aşağıya gelebileceğimizi düşünüyorum. Eğer 45 binin üzerinde kalmayı başarabilirsek 45-48 bin arasında bir soluk alacaktır. 45 binin kırılması durumda ise düşüş tetiklenecektir .”

KAR REALİZASYONU YAŞANIYOR

Son dönemde global ekonominin geleceğine yönelik endişelerin arttığını vurgulayan Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmen Yardımcısı Gülizar Özdemir Türk, “Yurtdışından gelen bazı verilerin bu endişeleri desteklemesi ile birlikte ciddi bir panik havası oluştu. Bu panik havasında ise insanlar karlarını realize ederek nakite geçmeye başladı. Ekonomideki olumsuz hava ve kısa vadede yeni bir beklentinin olmaması satış baskısını arttırıyor. Endekste 48 binli seviyeler kırılmadığı müddetçe satış baskısı devam edecektir. Eğer endeks 45 bin 800'ü kırarsa 44 binli seviyeler test edilebilir” dedi.

Borsada panik havası

ABD'de piyasalarında patlak veren mortgage krizinin ardından yangın yerine dönen dünya borsaları, 2008 yılında tepetaklak olmuştu. İstanbul Borsası ise bu dönemde 50 binli seviyelerden 21 binli seviyelere kadar gerilemişti. Geçtiğimiz Cuma günü başlayan ve bu hafta da devam eden sert satışlar piyasalarda 'yeni bir kriz dalgası mı geliyor' yorumlarına neden olurken oluşan panik havası, hisse senetleri üzerindeki satış eğilimini arttırıyor.

Akıllara krizin başındaki 'çöküş' geliyor

Piyasalarda yaşanan aşırı ve sert yükselişlerin ardından aynı şekilde şiddetli bir düzeltme hareketinin yaşandığını ifade eden Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Sorumlusu Belgin Maviş, yaşanan sert satışların krizin ilk başlancındaki çöküşü akıllara getirdiğini söyledi. Borsanın o tarihlerde 55 binlerden hızlı bir şekilde 21 binlere kadar gerilediğine dikkat çeken Maviş, “Sert satışlar ikinci dip yaşanacak beklentisi yaratıyor. Cuma günü yaşanan satışların da nedeni de buydu. Fakat şu anda yaşanan satışlar bir düzeltme hareketidir. Bu hareket 45-48.500 arasında bir banda gidip gelecektir” dedi. İçinde bulunulan dönemde dolar cephesindeki hareketliliğin ve Merkez Bankası'nın dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgulayan Maviş sözlerine şu şekilde devam etti: “Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusundaki politikanın nasıl olacağı çok önemli bir gelişme. Piyasa yapıcı bankalar yaptıkları toplantılar sonrasında bu kadar düşük faiz oranlarından hazine bonosu almaya sıcak bakmıyorlar ve artık faizlerin arttırılması gerektiğini söylüyorlar. Bu gelişmelerin ardından 'işte beklediğim düzeltme hareketi gelecek' demiştim.”/yeni şafak