Türkiye'deki basın özgürlüğüyle ilgili sözleri tartışma yaşatan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, İstanbul'da kameraların karşısına geçti.

Sözlerinin arkasında duran Ricciardone, 'Anlamıyoruz dedim, çünkü yabancıyız' dedi.

YARDIM EDEBİLİRSİNİZ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) onuruna düzenlediği yemekte konuşan Ricciardone, basın özgürlüğüne ilişkin sözleriyle ilgili şöyle dedi:

- Belli bir dava veya dava konusu üzerine yorum yapmadım. Detayları bilmiyoruz. Davanın ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyoruz. Anlamıyoruz, çünkü yabancıyız. Açıklayamadığımız belli durumlar ortaya çıktığında anlamak istiyoruz ve açıklamanız için size soruyoruz.

- Türkiye bir hukuk devleti. Bu konuda soru işareti yok. Yabancıların anlaması zor olan tuhaf durumlar olduğunda anlamamız için yardım edebilirsiniz.

- Türkiye, ABD'nin çok önemli bir partneri. Birlikte daha ileriye gitmek için ABD ve Türkiye'nin şeffaflığı artırması, yatırım ve ticaretin önündeki engelleri kaldırması gerek.

'Hukuk devleti'ne saygı duyulmalı

Ergenekon soruşturması kapsamında düzenlenen Oda TV gözaltılarıyla ilgili 'Bir yandan basın özgürlüğü deniliyor, bir yandan gazeteciler gözaltına alınıyor; bunu anlamıyoruz' diyen ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'ye bir yanıt da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi: Yürütülen bir soruşturmayla ilgili herhangi bir büyükelçinin yargıda bulunmasını doğru bulmuyoruz. Herkesin Türkiye'nin hukuk devleti özelliğine saygı duyması ve o çerçevede değerlendirme yapması beklenir.

Türkiye daha özgür

İçişleri Bakanı Beşir Atalay: Türkiye, Amerika'dan daha çok basın özgürlüğünün olduğu bir ülkedir. Şu andaki basın özgürlüğü, ileri demokratik ülkelerden daha ileri bir seviyededir. Gerek basın özgürlüğü olarak gerek Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu olarak hukukun içinde görüşünü ifade etmek isteyenler için hiçbir sınırlama yok. Bazen müdahale edilmek durumunda kalınıyorsa gösterilerde hukukun içine davet içindir.