'Geçen yıl 55 maç oynadı ama sorun olmadı. Ne değişti, nasıl yaşadı ona bakılmalı.Sorun oyuncuların yaşam tarzında. Bizi gönderdiler, G.Saray'da ne değişti?'

Galatasaray'da uzun dönem sağlık heyeti koordinatörlüğü yapan Prof.Dr. Mehmet Kurtoğlu hem Arda hem de son dönemdeki sakatlıklar ile ilgili açıklamalar yaptı. 11 Ağustos'ta görevini yeni ekibe devreden Kurtoğlu'nun gündem oluşturacak ve son derece önem taşıyan sözleri kamuoyunda büyük yankı uyandıracak.

İşte Kurtoğlu'nun Akşam gazetesine verdiği röportaj: G.Saraylı Arda Turan neden sakatlanmış olabilir? Osteitus pubis bir süreç gerektirir. Ama biz görevde iken böyle bir sorun yoktu. Belli ki 1-2 aylık kasık şikayetleri var. Bu durum umursanmamış olabilir. Veya tedbirler nasıl alındı bakmak lazım. Normalde Arda bir fizyoterapist ile çalışır ve sahaya hazır olursa iner.

Emre'nin sentetik çim yüzünden bu sakatlıkların yaşandığı iddiası için ne diyorsunuz?

Öncelikle Emre'nin şanssız bir demeci var. Buna tamamen sentetik çim sebep oluyor demek yanlış olur. Bu sakatlık Türk futbolunda birçok isimde var. Sentetik çim parametlerden bir tanesi. Reddedilemez bir gerçek var ki, Türkiye'de orta saha oyuncuları 8-10 km. koşuyorlar ve bu sakatlık kaçınılmaz oluyor. Burdaki kritik nokta o futbolcunun bu yüke hazır olabilmesi. Bakın yurt dışında 60 maç ortalaması var.

Arda bu yüke hazır değil miydi?


Olay tamamen hazır olmakla ilgili. Ufak kasık ağrıları olan insanın hazırlık kampına alınarak antre edilmesi doğru değil. Tıpta bunlar hep speküle ediliyor. Arda ile ilgili bilgi kirliliği var. Bu tip sakatlıklardan basın reklam olarak istifade ediyor. Medya bu istifaden vazgeçip gerçeklere yönelirse olayı daha iyi anlar.

GÜVEN SORUNU VAR

Arda'nın Milli Takıma alınması konusunda niye toplantılar oldu?


Milli Takım doktoru Cengiz Dinç benim öğrencim. Aramızda güven vardı. Ben ne dersem o düşünmeden kabul ederdi. Demek ki artık şüpheli durum var ki toplantılar yapıyor, doktorlar buluşuyor. Sanırım diyalog eksikliği var. Milli takımda kondisyon yüklemesi yapılmaz. G.Saray'ın 'Arda'yı hazır olmadan sahaya sürdüler, yüklendiler' açıklamasında Adnan Sezgin tarzı var.

23 yaşındaki Arda her yıl 50-55 maç oynuyor. Bunu mu kaldıramadı? Olay direkt maçla alakalı değil. Soruyorum, Arda geçen sezon 55 maç oynadı. Neden bu sakatlık başına gelmedi. Bir futbolcu için en iyi kondisyon maç oynamaktır. Devamlılığı olan oyuncularda sakatlıklar azalır. Arada bir oynayanlar çok sakatlanır. Tam hazır olmadıklarında da sahaya girdikleri zaman o tempoya çıkmaları için güçlü olmak lazım. Bunu EURO 2008'de yaşadık. Kadro fizik olarak 3. olmaya layık değildi ama psikolojik olarak oradan galip çıktık.

SUSUN DEDİLER SUSTUK

G.Saray'da görev yaparken aldığınız eleştiriler için neler söyleyeceksiniz?


Bizimle ilgili haksız ve ağır eleştiriler oldu. Biz futbolcuları hep bir noktaya getirdik. Ancak onlar sahalara geç döndüler. G.Saray'da sakatlık oranı yüksekti ama şu çok önemli. Bizim dönemimizde sakatlık oranı yok denecek kadar azdı. Biz günah keçisi olduk. İnsanlar da böyle okumak istedi. Medya da böyle baktı.

Neden sustunuz peki?

Bize susun, dediler sustuk.

Peki G.Saray'daki sağlık heyeti değişimini nasıl buluyorsunuz?

Ben para almadan hobi olarak bu işi yaptım. Çok önemli bir kariyerim var ve G.Saray'a yardım etmek kolaydı. Şimdi yerime gelen 30 bin TL alıyor. Olay özelleşti. Bu ne kadar doğru tartışılır. Benim tasvip etmediğim bir model.

BİZ GİTTİK NE DEĞİŞTİ?

Peki ne değişti, sakatlıklar düzeldi mi?


Yeni ekiple sakatsız bir durum yok. Bizi eleştirenler tabloya baksın. Baros, Arda, Sabri, Kewell, M.Batdal, Çağlar... Hepsi son 1-2 ayda sakatlık yaşadı.

Peki sorun başka bir şey mi? Bir kere darbeye bağlı olmayan sakatlıklarda doktor payı vardır. Bu tartışılır. Ama genel olarak oyuncunun kendi eksikliğinin payı sakatlıkla yüksektir. Oyuncunun tarzının olması lazım. Günlük hayatı nasıl yaşadığı çok önemli.

YABANCILAR HEP SAKAT

Sakatlıklarla ilgili temel sorun nedir?


Türk futbolcusuna kondisyon veremiyorsunuz. Çünkü kondisyonu artırdığınız zaman sakatlıklar artıyor. Tek nedeni futbolcu kendine düzgün bakmıyor. Sakatlık altyapıdan geliyor. Türkiye temposu başka, Avrupa başka. Son yıllarda transfer edilen yabancılara bakın. Hiçbiri Avrupa temposuna dayanamamış isimler. 50 milyon poundluk adamlar niye Türkiye'ye geliyor? Çünkü Avrupa'da tutunamıyorlar, tempoyu kaldırmaları imkansız. Çünkü sakatlar. Maalesef kulüpler de bunu biliyor ama başka türlü bu yıldızları alamıyor.