Bayrama F tipi cezaevlerinde giren çok sayıda tutuklu ve hükümlü, aldıkları disiplin cezaları nedeniyle yakınlarıyla görüştürülmüyor. Tutuklu ve hükümlüler; marş-türkü söyledikleri, hukuksuz uygulamaları protesto ettikleri için yıllara varan görüş yasakları alıyor. Fahrettin Keskin, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan oğlu Ufuk Keskin’in iki yıldır görüş yasağı bulunduğunu anlattı.

BAYRAMDA DA TECRİT
 
Fahrettin Keskin, “Zaten senelerdir tutuklu yargılanıyorlar, bize bir de bunun üzerine görüş yasaklarıyla çocuklarımızı yıllarca bize göstermiyorlar. Bazen yasak kalktı diyorlar. İstanbul’dan Bolu’ya, Gebze’ye gidiyoruz. Kapıda yasak devam ediyor diyorlar. Oğlum ağır hasta. Biz hiç bayram yaşamadık. Tecrit, bayramlarda da devam ediyor” dedi.
 
F tipi hücrelerde tutuklu ve hükümlülerin yaşadıkları hak ihallleri şöyle:
 
Sohbet hakkı: Adalet Bakanlığı’nın 45/1 No’lu genelgesine göre; tutuklu ve hükümlülerin, haftada 10 kişi olmak üzere 10 saat sohbet hakkı var. Fakat bu hak, yıllardır uygulanmıyor. Tutuklu ve hükümlüler aldıkları disiplin cezaları nedeniyle açık görüş de yapamıyor.
 
Keyfi aramalar: Hücreler aylık aramalar dışında sık sık ‘kısmi arama’ adı altında basılıyor. Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde, bir ay içinde toplam beş kez baskın arama yapılan hücreler var. Tutukluların havalandırma saatleri, yaz aylarında 16.00 gibi kapatılıyor. Hükümlüler ise günde bir saat havalandırmaya çıkıyor. Cwzaevlerinde bandrolsüz denilere kitaplara el konuluyor.
 
Disiplin cezaları: Doktor hakkı kullanmak isteyen ya da keyfi aramaları protesto eden tutuklu ve hükümlüler hakkında aylara varan disiplin cezaları veriliyor. Tutuklu ve hükümlüler hakkında 25 gün hücre cezası, altı ay görüş cezası, iki ay sosyal alan cezası ve bir ay mektup-iletişim cezası veriliyor.
 
Sağlık hakkı: Haftada iki gün yarım gün muayene uygulaması nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin içeride sağlıkları tehdit altında. Doktora çıkan tutuklu ve hükümlüler, jandarma eşliğinde ya da kelepçeli olarak bu haktan faydalanabiliyor.
 
Pis su dayatması: F tipi hapishanelerde tutuklu ve hükümlülere ‘pis su içme’ dayatılıyor, sağlıklı su verilmiyor. Artezyen kuyusundan verilen suyun aşırı kireçli ve bulanık olduğunu belirten tutuklu ve hükümlüler, birkaç kaynatmada bile su ısıtıcılarının kireç ile kaplandığını söylüyor.