Yunanistan, 30 yıldan bu yana Avrupa Birliği (AB) üyesi olduğu halde, kendisini her zaman, geri kalan AB ülkeleriyle değil; yanı başındaki Türkiye ile karşılaştırır. Bu ilginç karşılaştırmayı sade vatandaşlardan, siyasetçilerine ve basın mensuplarına kadar herkes yapar. Son olarak TO VİMA gazetesinde yayınlanan Yorgos Malouhos imzalı köşe yazarının kaleme aldıkları da bunun bir örneği oldu. Malouhos'un "Keşke" anlamına gelen "Bir Erdoğan'ımız olsaydı" başlıklı yazısı şöyle:
 
FAKİRLİKLE MÜCADELE
 
"2004 Atina Olimpiyatları'nı üstlendiğimiz şaşaalı dönemleri yaşadıktan sonra ülkemizi bugünkü iflasın eşiğine getiren uykuda geçirdiğimiz yıllar süresinde, Türkiye'de iş başına gelen Başbakan Erdoğan, ülkesini, bizim bugün bulunduğumuz iflas noktasından kurtarmaya çalışıyordu. Erdoğan, IMF'nin zorlu koşulları altında, Türk halkının büyük bir bölümünün içinde bulunduğu fakirliğe karşı verdiği mücadeleyi kazandı. Yabancı yatırımcıları ülkesine çekmeyi başardı, büyük bir kalkınma hızı yakaladı ve gerek siyasi gerekse ekonomik alanlarda uluslararasında Türkiye'ye kazandırdığı önemli rol ile ülkesini cazip hale getirdi. Erdoğan önderliğindeki Türkiye, ABD'nin şiddetle karşı çıktığı Rusya ile enerji anlaşması imzaladığı dönemde bile ABD Başkanı Barack Obama ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi.
 
Erdoğan son olarak, Türkiye'de kemikleşmiş kurulu düzeni kökten değiştirmeye başladı.
 
Türkiye'deki güç dengelerini kökten değiştirmek için son derece katı olarak bilinen derin devleti sökmek için askerleri karşısına alma cesaretini gösterdi. Bunu da son olarak Yüksek Askeri Şura'da gösterdi. Üstelik bunları, Türkiye'ye bölgede kayda değer bir güç kazandırarak yapmayı başardı. Erdoğan, bu başarılarıyla yalnız Türkiye ölçülerine göre değil uluslararası ölçülere göre de, bu denli kısa bir süre içinde, bu denli büyük değişiklikler yapabilen tek tarihi lider olduğunu kanıtladı."
 
YUNAN HANEDANLARI
 
Malouhos yazısında, "Yunanistan'ı yıllardan bu yana yöneten Karamanlis ve Papandreu hanedanları, orta halli bir ailenin ferdi olan Erdoğan'ın ulaştığı bütün başarılardan mahrum oldukları için ülke bu hallere düştü" ifadelerine de yer verdi.
 
'Kıyaslama, karamsarlığa yol açıyor'
 
Türkiye'yi "Erdoğan, her büyük liderin düşebileceği hatalara düşer ve kendini olduğundan daha güçlü hisseder, örneğin İran'la daha yakın ilişkilere girerse şu andaki konumunu tehlikeye sokabilir" ifadeleriyle uyaran Malouhos, dış politikasını güçlendirecek koşullar bulunmasına rağmen Yunanistan'ın hiçbir hamle yapmadığına dikkati çekiyor. Malouhos yazısının sonunda iki ülke arasındaki kıyaslamanın hüzün ve karamsarlığa neden olduğunu belirtiyor.
 
sabah