Bizanslılar'ın kuşatmalar döneminde gemilerin Haliç'e girişini engellemek için zincirleri bağladığı, 'Kurşunlu Mahzen' olarak da adlandırılan Kastellion'un bodrumu, 287 yıldır ibadete açık. Adı halen Yeraltı Camisi olan mekan içerisinde, Emeviler döneminde İstanbul'un fethi için gelip zindan hayatına mahkum olduğu rivayet edilen sahabe Amr bin As, Vehb bin Hüseyre, Sufyan ibn-i Uyeyne'ye isnat edilen makamlar da bulunuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kuşatmalar zamanından Bizanslılar tarafından gemilerin Haliç'e girişini engellemek için gerilen zincirlerin bağlandığı Kastellion'un bodrumu, İstanbul'un fethinden sonra da cephanelik olarak kullanıldı.

Caminin, Bizans İmparatoru 2. Tiberyos zamanına ait bir mabet olduğu sanılırken, bir rivayete göre 714 yılında İstanbul'u almak için gelen Arap orduları burada 7 yıl kalmış, savaşta şehit edilenlerden bazıları da buraya defnedilmişti. Arap orduları Şam'a dönerken askerin önemli eşyalarından bazıları bu mahzene konulduğu için de kapısının üzerine kurşun dökmüştü. Caminin geçmişte 'kurşunlu mahzen' olarak adlandırılmasının da buradan kaynaklandığı sanılıyor.

Kurşunlu mahzen, 1725 yılında Sadrazam Mustafa Bahri Paşa tarafından camiye çevrildi. Cami içerisinde, Emeviler zamanında İstanbul'un fethi için gelip esir edilen ve burada zindan hayatına mahkum olunan ve sahabe Amr bin As, Vehb bin Hüseyre, Sufyan ibn-i Uyeyne'ye isnat edilen makamlar da yer alıyor.

Gün ışığının sadece bir kaç pencereden girdiği Yeraltı Camisi, dikdörtgen bir plana sahip.

2 bin 100 metrekarelik alanı bulunan ve içinde 54 tane kalın Horasan tipi kolonların yer aldığı cami, zeminle aynı hizada bulunuyor.

-Yurt dışından günü birlik ziyarete gelenler var-

Yeraltı Camisi İmamı Umut Aydın, caminin tarihçe hakkında bilgi vererek, camideki makamların da rüya yoluyla ortaya çıkarıldığını dile getirdi. Semt olarak Beyoğlu Karaköy'de bulunan caminin esnaftan oluşan cemaatinin yanı sıra, gezici cemaatinin de bulunduğunu ifade eden Aydın, ''Camiye yurt dışından, İngiltere'den, Kanada'dan, Almanya'dan takip ederek günü birlik gelip gidenler var. Ziyaretçimiz çok. Anadolu'dan gelen gezici cemaatler var. Bazen caminin içinde iftar ediyorlar, teravihe kalıyorlar'' dedi.