DİYARBAKIR"da amca çocukları tarafından tecavüz edilen, ardından da ahırda asılarak "intihar" ettiği izlenimi verilen 15 yaşındaki Havva E. cinayetinin sanıkları, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 12 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

Diyarbakır"ın Kocaköy İlçesi"ne bağlı Sergen Köyü"nde oturan 15 yaşındaki Havva E., 29 Nisan 2009 günü evlerinin ahırında asılı bulundu. Yapılan otopside Havva E.'nin bakire olmadığı belirlendi. Bunun üzerine soruşturma derinleştirildi ve olayın "intihar" değil cinayet olduğu ortaya çıktı.

Hem tecavüz, hem de cinayeti gerçekleştirdikleri gerekçesiyle amcasının çocukları Mehmet E. ve Hüseyin E., sadece tecavüz olayına karıştığı gerekçesiyle yine amcasının oğlu 16 yaşındaki V.E. ile oğlu Mehmet ve yeğeni Hüseyin E.'ye "Kendisi intihar etsin veya siz ettirin" diyerek azmettirdiği gerekçesiyle de amcası Abdurrahman E. tutuklandı.

Sanıklar baba- oğul Abdurrahman ve Mehmet E. ile Hüseyin E. ve V.E. hakkında dava açıldı. Yapılan DNA testinde, Havva E."ye Mehmet E., Hüseyin E. ve V.E."nin tecavüz ettiği belirlendi. Abdurrahman E.'nin de oğlu Mehmet E. ile yeğeni Hüseyin E.'yi cinayete azmettirdiği saptandı.

SANIKLARDAN BİRİ ÖLDÜ

Yargılama sırasında yaşı küçük olan V.E., bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sanıklardan Mehmet E. ise cezaevinde yakalandığı bağırsak kanseri nedeniyle bir süre önce tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Diyarbakır 2"inci Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen tecavüz ve cinayet davasının dünkü duruşmasına tutuklu sanıklar Abdurrahman E., Hüseyin E. ve tutuksuz yargılanan 16 yaşındaki V.E. katıldı. Duruşma V.E."nin yaşının küçük olması nedeniyle kapalı oturumla gerçekleştirildi. Sanıklar savunmalarında suçlamayı kabul etmedi.

"CESETTE DARP İZİ YOK"

Mahkeme heyeti daha sonra esas hakkında mütalaasını okuması için savcıya söz verdi. Savcı mütalaasında, asılarak öldürülen Havva E."nin cesedine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi"nde yapılan otopside silah yarası, dayak izi, cebir, boğma ya da boğuşma izinin bulunmadığını belirtti.

Otopsi sonucunda Havva E.'nin canlıyken asıldığı, bakire olmadığı, kızlık zarının kısa bir zaman diliminde 1 ya da 5 gün önce yırtılmış olduğunun tespit edildiği mütalaada belirtildi. Mütalaada, İstanbul Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi"nin raporunda, tırnak örneklerinden elde edilen Havva E. ve başka kişilere ait olabileceği değerlendirilen karışık DNA tiplerinin sanık Mehmet E. ve başka kişilere ait DNA profillerini içerdiği kaydedildi.

Durumun ölen Havva E.'nin ablası olan şikayetçi Mühbet E."nin jandarma ve mahkemede alınan beyanlarından da anlaşıldığı kaydedilen savcının mütalaasında, sanıklar Mehmet E., Hüseyin E. ve V.E.'nin tecavüz ettikleri yer aldı.

CANLI CANLI ASMIŞLAR

Savcı mütaalasındada cezaevinde ölen sanık Mehmet E. ile diğer sanık Hüseyin E.'nin, amcalarının kızına tecavüz ettiklerinin ortaya çıkmamaması ve suçu gizlemek, delilleri ortadan kaldırmak ve yakalanmamak amacıyla Havva E."yi canlı iken asarak öldürdükleri ifade edildi. Mütalaada, Havva E.'nin amcası olan sanık Abdurrahman E.'nin hem oğlu Mehmet'e hem de yeğeni Hüseyin'e, “Kendisi intihar etsin veya siz ettirin” diyerek cinayete azmettirdiği, asma eylemini de Mehmet E. ve Hüseylin E.'nin gerçekleştirdiği belirtildi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜRBOYU İSTEMİ

Savcı mütalaasında, sanıklardan Abdurahman E."nin "kasten adam öldürme" suçuna azmettirmek, sanık Hüseyin E."nin maktuleye karşı "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" ile "kasten öldürmek" suçlarından ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası, yaşı küçük olan V.E."ye de tecavüz suçundan 12 yıla hapis cezası istedi. Sanıklardan Mehmet E."nin ise yaşamını yitirmesi nedeniyle davasının düşürülmesi istendi.

DHA