Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin ve kendilerinin karar verdiğini, artık hükümetin karar vermesi gerektiğini belirterek, “Demokratik siyasetin önü açılmadan meclise gitmeyiz. Tutuklu vekiller dışındaki arkadaşlarımızın davaları var, yarın başımıza bir şey gelmeyeceğinin garantisi yoktur” dedi. 

BDP ilk grup toplantısını Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezi’nde yaptı. ‘Barış ve Demokrasi Partisi Grup Toplantısı Diyarbakır’ anlamına gelen Kürtçe bir pankart asılan salonda, Hatip Dicle ve tutuklu vekillerin isimleri yazılı olan koltuklar boş bırakıldı. Grup toplantısına BDP grubuna üye olmayan Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder katılmadı. 

‘Uzlaşmaya da hazırız’ 
Kürsüye çağrılan Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının sürpriz olmadığını ifade ederek, “Kürt halkı demokratik siyasette ısrarını ortaya koymuştur. Bu muhataplarımız açısından da önemlidir” dedi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakan buradan uzlaşma çıkarmak istiyorsa biz hazırız. Bizleri MHP ile tehdit ederek yeni anayasayı onlarla yaparız diyerek duruşumuzu zerre kadar esnetemezler. Buyursunlar yapsınlar. Eğer Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacını götürüp MHP ile çarçur etmeyi planlıyorsa yazık olur. Yeni, özgürlükçü anayasa yapma niyeti varsa buna açık olacağız. Fakat bizi böyle elimizde bir kalıp buzla güneşin altında bekletmeyi düşünüyorsa buna da gelmeyeceğiz.”

Hatip Dicle’nin vekilliğinin AK Parti başvurusu ile düşürüldüğünü söyleyen Demirtaş, “Kendini Ağır Ceza Reisi olarak gördüğü için ‘Bunlar seçilse de bırakılmayacak’ demiştir. Demokratik siyasetin önü tıkalı. Mayınlı tarlada yürüyoruz. Kaçımızı götürecek bilmiyoruz.” 

Demirtaş, konuşmalarını tehdit olarak algılayanlara da mesaj vererek, “Bizim kimseyi tehdit ettiğimiz yok. Bize karşı yaklaşımda köklü bir değişiklik olmayacaksa bizim Ankara’nın köhnemiş siyasetinin içerisinde yerimiz olmayacak. Kriz yemin krizi değildir. Mesele sadece Hatip Dicle ve tutuklu vekiller değildir. Kürt halkı kararını verdi. Ya onurlu yaşam, ya hiç. Karar verme sırası AKP ve şahsındaki devlettedir. Biz Diyarbakır’da bekliyor olacağız” dedi.