CHP lideri Deniz Baykal, dava açılması haberini evinde aldı, gelişmeleri de evinde takip etti. VATAN"ın telefonla ulaştığı Baykal “Hiç bir açıklamam olmayacak” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: Biz siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmayız. Ancak yürürlükteki yasalara göre suç işleyen partilerle ilgili Yargıtay Başsavcısı"nın görevini yapması son derece doğaldır. Biz partiler, Anayasa"da öngörülen kurallara uygun davranmak zorundayız. Uyacağımıza yemin ettiğimiz Anayasa kurallarını zorlamamak gerekir. CHP olarak biz AKP"ye cumhuriyetin temel değerlerine, anayasal düzene uymaları gerektiği noktasında uyarılarımızı hep yaptık, ama itibar etmediler.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer: “Çoğunluk, demokrasilerde yasalara aykırı davranma hakkına sahip değildir. Böyle bir şey olmasını istemezdik. Yasalara sadece yönetilenlerin değil, yönetenlerin de uyması gerekir. AK Parti"yi defalarca uyardık, ama dinlemediler. "Bizim yüzde 47 oyumuz var. İstediğimizi yaparız" dediler.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı: Yargı süreci başlamıştır. Bu aşamada ayrıntılı bir yorum yapmak doğru olmayacaktır. Hangi gerekçeye dayalı olarak kapatma davasının açıldığı detaylı olarak henüz belli değildir, bilinmemektedir. Sonucu saygıyla beklemek gerekir.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş: Talihsiz bir olaydır. AKP"ye açılan davanın da DTP"ye açılan dava gibi “ideolojik” amaçlarla açıldığının görülmektedir. Yüzde 47 oyla iktidara gelen, ülkeyi yöneten ve içinden cumhurbaşkanı çıkarmış bir partinin kapatılma girişimi, demokrasi tarihine talihsiz bir olay olarak geçmiştir.

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan: Parlamenter demokratik sistem açısından son derece kaygı verici bir gelişmedir. Bu dava ile bir yandan ülkemizin imajı ciddi bir şekilde zedelenecek, öte yandan zaten çok hassas dengelerle ayakta durmaya çalışan ekonomik yapı daha da zayıflayarak istikrarsızlığa hızla yuvarlanabilecektir.