Para ve aşk her zaman mutluluk getirmez ama çikolata yiyip de mutsuz olan yok gibidir...

Mutluluk hormonlarını harekete geçiren çikolatanın Türkiye'deki en büyük fabrikasında yılda 100 bin tondan fazla çikolata üretiliyor. En çok fıstıklısı seviliyor ve en fazla İstanbul'da satılıyor. Bu arada çikolatayı çiğneyip hemen yutmanız tavsiye ediliyor.


Çikolata fabrikası dendiğinde aklınıza Tim Burtan'ın filmi "Charlie'nin Çikolata Fabrikası"ndaki gibi görüntüler gelebilir. Filmde çikolatalar, akan nehirler ve çikolata ağaçlar hem iştah kabartıyor hem de görsel bir şölen sunuyordu. Ülker Çikolata Fabrikası'nda ise durum çok farklı. Üretimde kullanılan makineler, fabrikadaki hijyen ve çikolataların kalite kontrolü filmdeki romantik görüntülerden çok uzak; buraya titiz ve disiplinli bir hava hakim. Türkiye'nin en büyük çikolata fabrikalarından biri olan ve yılda 100 bin tondan fazla çikolata satan Ülker'in Topkapı'daki fabrikasını, Ülker Çikolata'nın Genel Müdürü İrfan Demiryol'la gezdik ve çikolata sırlarını öğnendik.

Çikolatanın içeriğinde neler vardır ?

İçeriği kakao, kakao yağı, şeker ve süt tozundan oluşur. Gerçek çikolata kakao yağı içerir. Kakao ülkemizde üretilmiyor ve Fildişi Sahilleri'nden alıyoruz. Eğer bu çikolatanın içine fındık, fıstık gibi çerezler giriyorsa bunlara "çeşnili çikolata" diyoruz. Çikolataya fındık kreması, Hindistan cevizi ve meyve püresi gibi bir takım şeyler dolduruyorsak da dolgulu çikolata diyoruz. Yine kullanılan bir diğer ifade, bayram dönemlerinde kullanılan çikolatalara ikramlık çikolata deniliyor. Merkezinde bisküvi, gofret üstü çikolata kaplamalıysa bunlarda kaplamalı çikolatalar.

İyi bir çikolata nasıl anlaşılır?

Çikolatayı yediğinizde çiğneyip hemen yutmamanız lazım. Vücut sıcaklığında erimesi için dil ve damak arasında eritmeniz gerekiyor. Çikolatanın kendine has, tadı ve özelliği böyle anlaşılır. Çikolatanın buzdolabında saklanmış olanını ağzınıza alırsanız dildeki erime süreci uzayacağı için lezzeti alamazsınız. Çikolatanın en uygunu oda sıcaklığında saklanmış olandır. Mümkünse güneş görmemesi lazım. Mesela bir çekmecede ya da bir kabın içinde saklayabilirsiniz. Çikolata, kesinlikle buzdolabında saklanmamalıdır.


HELVA GİBİYSE YEMEYİN

Çikolata hakkında bilinen yanlış nedir?

Çikolata beyazladığı zaman onun bozulduğunu sanırsınız ama durum bu değildir. Bu bozulma değil çikolatanın fiziksel değişikliğidir. Hamur haline gelince çikolata arasında gözün görmediği kristal yağ tabakaları oluyor. Buna dengeli bir çikolata deniyor. Çikolata sıcak bir yerde kaldığında ise eriyor. Kristal yapı bozuluyor ve buradaki yağlar çikolatanın üstüne taşıyor. Çikolata yeniden donunca sarımsı yağ, çikolatanın üstüne çıkıyor ve yüzeyde görüyorsunuz, çikolatanın bozulduğunu sanıyorsunuz. O şekildeyken yediğinizde önce yağ tadı ardından çikolatanın tadı gelecek tadı da güzel olmayacaktır.

Peki, çikolatanın bozulduğunu nasıl anlarız?

Yağın dışarıya çıkmasından belli bir süre sonra çikolata helva gibi dağılmaya başlar bu da bozuk çikolatadır. Çok uzun süre açıkta kalmış çikolatalarda, çikolatanın içinde yağ olduğu için yağlar okside olurlar ve tat değişiklikleri ortaya çıkar.

Bitter Çikolata kalbi koruyor

Türkiye'de ve Avrupa'da nasıl çikolatalar tercih ediliyor?

Ülkemizde en çok tercih edilen sütlü ve antepfıstıklı çikolata, yurt dışında ise fındıklı çikolata. En çok çikolata satın alan şehir ise İstanbul ve genellikle okulların acılmasıyla satışlar artıyor. Çikolata ucuz ve ulaşılabilir bir tüketim maddesi, 50 kuruşa bile satın alabiliyorsunuz.

Son yıllarda bitter çikolatanın sağlık açısından yararlı olduğu söyleniyor. Bu inanış ne kadar doğru?

Bitter çikolata kakao oranının fazla olması nedeniyle yüksek antioksidan içeriyor. Antioksidanlar da, pek çok hastalığa ve erken yaşlanmaya neden olabilecek maddeleri önleyerek kalbi ve sağlığı korumaya destek oluyor.

Bu yıl kaç ton çikolata sattınız?

100 bin tondan fazla. Çikolata ve lüks birbirlerine çok yakışıyor ama artık öyle bir durum yok. Mutluluk maddesi seloton salgılayan çikolataya çok ucuza sahip olabiliyorsunuz.


TAKLİTLERİNDEN SAKININ

İrfan Demiryol çikolata ile ilgili bilinmesi gerekenleri şöyle anlatıyor: "Bitter çikolatalarda şeker miktarı düşük olduğu için kakaonun tadı ve siyah renk fazla ortaya çıkar. Beyaz çikolatalara kakao koymayız. Onun yerine kakao yağı bulunur. Kahverengi çikolata ise kıvamı yerinde olan sütlü çikolatalardır. Lezzet açısından bu çikolataları tercih edin. Şeker dilde erirken kakao tadını bastırır. Bu yüzden gerçek çikolata dediğiniz zaman içinde mutlaka kakao yağı olan çikolatayı almaya çalışın. Son dönemde kakao yağı yerine bitkisel yağ ve de kakao tozu kullanılıyor. Bunlar ambalajlarda kokolin olarak yazılır. Tadı daha margarinimsi ve donuktur. Zararlı değil ama gerçek bir çikolata değil."

Vatan / Bizim Kahve