Geçen yıl ÖSS"de 74. olan bu yıl LYS"nin Türkçe Sosyal puan türünde 1"incisi Bitlis ve takipçisi Siirt"in sırrının iki yıl boyunca sınava giren öğrencilerle tek tek ilgilenmek olduğu ortaya çıktı

Lisans Yerleştirme Sınavlar"ında(LYS), geçen sene yapılan ÖSS ile bu yıl ilk kez düzenlenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nın(YGS) en az başarılı iller arasında yer alan Bitlis ve Siirt"in başarısı herkesi şaşırttı. Geçen yıl 64"üncülükten LYS Türkçe-Sosyal birinciliğine çıkan Bitlis ve ikinci olan Siirt"i başarıya öğrencilere gösterilen ilgi taşıdı. Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Emin Korkmaz başarılarını 2 yıldır yaptıkları ekip çalışmasına bağlıyor. Korkmaz, “Öğrencilerimizin moral motivasyonlarını yükselttik. Daha sonra her okul ve öğrencisine birer hedef koyduk” diyor. İşte LYS"ye damga vuran Doğu"nun başarısının içerden öyküsü.

“Her gün lise sonlarla kahvaltı yaptık”

Emin Korkmaz

(Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü)

“İki yıl önce öğrencilerin moral ve motivasyon eksikliği sorunları vardı. Rehber öğretmenlerden oluşan gruplar bire bir öğrencilerle görüştü. Önce onların motivasyonlarını yükselttik. Valimiz Nurettin Yılmaz ve öğretmenlerimizle birlikte her okula ve öğrenciye hedef koyduk. Rehber öğretmenlerimiz özellikle lise son sınıf öğrencilerini devamlı bire bir takip etti. Öğrencilerle yapılan haftalık görüşmeler de dertlerini ve sıkıntılarını halletmeye çalıştık. Motivasyon sağlamak için Valimiz Nurettin Yılmaz her gün bir lisenin son sınıf öğrencileriyle kahvaltı yaptık. Her öğrencinin eşit olmadığı için deneme sınavları yaparak çok iyiler, iyiler ve orta derecede olanları gruplandırıp ayrı ayrı programlar uyguladık. Başarısı düşük öğrencilerin profilini çıkarıp aileleriyle yüz yüze görüştük. Çalışma ortamı iyi olmayan çocuklarımız eksiğini okullarda etüt ve ek derslerle kapattık. Başarı iki yıldır süren altyapı ve ekip çalışmasıyla geldi. Önümüzdeki yıllarda LYS"de Fen puan türünde de ciddi başarılar sağlayacağımızı düşünüyorum.”

Şehirdeki gibi kalabalık sınflar yok

Fatih Orman (Bitlis Final Dergisi Dershanesi Müdürü)

“Bitlis eğitime aç olan bir il. Bitlis"te henüz mezun vermeyen bir fen lisesi olduğu için çocuklar Türkçe-Sosyal"i tercih ediyor. Fen liseleri de çoğalırsa bu alanda da başarı sağlayacağımızı düşünüyorum. LYS"deki başarının önemli bir sebebi şehirlerdeki kadar kalabalık olmayan ve 25"i geçmeyen sınıf mevcutlarıdır.”

2 bin 57 öğrenciye ücretsiz dershane

İsa Güneş (Siirt İl Milli Eğitim Müdürü):

“İki yıl önce 75. sıradayken yaptığımız toplantılarda yükselme için hedef belirledik. Bir eğitim şurası oluşturduk. Önce 58. sıraya yükseldik. Sayın Valimiz Musa Çolak"n yaptığı projeyle 2 bin 57 öğrenciyi ücretsiz olarak dershanelere yerleştirdik. 2 bin öğrencimize de Halk Eğitim Merkezleri"nde üniversite hazırlık kursları verdik. Başarı kesinlikle tesadüf değil. Çalışmalarımız meyvesini verdi.”

Vatan