Kıvanç EL/Vatan

CHP’de kurultay isteyen ve imza toplamaya çalışan muhaliflerin karşısına, “Mustafa Balbay ve Mehmet Haberel engeli” çıktı. Cuma akşamı itibariyle 254 imza toplayabilen muhaliflerin, hafta sonu da telefon trafiği ile söz almaya devam ettikleri söylendi. Deniz Baykal, Önder Sav’ın kurmaylarının bütün delegeleri aradığı ve “Genel Başkan değişmeyecek, partinin dokusuna zarar veren PM yenilenecek” sözü verdikleri belirtildi. Ancak bu söze rağmen, bazı delegelerin, CHP’den milletvekili seçilen Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tutuklu olmasını hatırlattıkları ve “Birliğe ve güçlü durmaya ihtiyacımız olduğu bu günlerde böyle bir imza veremem” dedikleri kaydedildi.

Birçok delegenin de Genel Merkez’e, “Ben imza vermeyeceğim” mesajı yolladıktan sonra, muhaliflerin baskısından kurtulmak için telefonlarını kapattıkları öğrenildi. Muhalif kanadı temsil eden isimlerin delegelerle ile görüşmelerinde, “700’e yakın imza topladık. Birçok kişi gelip imza vermeyi kabul ediyor” diyerek, destek istedikleri ve Genel Merkez yöneticilerine, “İmzaları topladık” mesajı gönderdikleri öğrenildi. CHP yönetiminin ise bu konuda rahat olduğu ve muhalif kanadın “400 imzayı aşamayacağını” değerlendirdiği öğrenildi. Muhaliflerin 630 imza toplamak için tüzük gereği 7 Temmuz’a kadar vakitleri bulunuyor.

‘500 imzayı geçtik’ iddiası

CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav, kurultay tartışmalarına ilişkin, “Ben imzalarla bilfiil meşgul değilim. Arkadaşlarım 3 günde imza sayısının 500’ü geçtiğini söyledi” dedi. Akrabası Mahmut Ağur’un oğlu Namık Kemal’in Akyazı ilçesi Kepekli köyündeki düğününe katılan Sav, “Kurultay tartışmaları ile ilgili soruyu, “Kurultay için 6 Temmuz’a kadar bir süreç var önümüzde. Partililik bilinci içinde, örgüt kendi değerlerine sahip çıkarak bu süreci elbette değerlendirecektir” dedi.