Denetlenecek birlikler arasında TOBB ve ATO da var.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), başta TOBB olmak üzere bütün meslek kuruluşlarını gelir giderlerini mercek altına aldı. DDK, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra tahliye edilen Sinan Aygün"ün başkanı bulunduğu Ankara Ticaret Odası"nın (ATO) iki yıllık gelir-gider hesaplarını da istedi. Birlik yöneticileri TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül nezdinde girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

CHP Genel Muhasibi Mustafa Özyürek, “ATO gibi muhalif birlikler üzerinde baskı kurmak istiyorlar. Bu güç gösterisi, sindirme girişimidir” iddiasında bulundu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy da “Neden şimdiye kadar yapılmamış bir girişimi şimdi yapıyorlar?” diye sordu.

Tarihinde ilk

DDK, tarihinde bir ilke imza atarak 16 meslek birliğini denetleme kararı aldı. DDK Başkanı Cemal Boyalı, 22 Mayıs"ta meslek kuruluşlarına “gizli” ibareli iki sayfalık yazı gönderdi. Meslek kuruluşlarının etkin ve verimli çalışmalarının sağlanması için araştırma başlatıldığı ifade edilen yazıda, başta gelir gider hesapları olmak üzere tüm bilgi ve belgeler istendi.

Yazıda gelir-gider tabloları ve tüm işlemlere ilişkin ek belgeler de istendi. Bu ek talep ve belgeler “Birlik hakkında genel bilgiler ve tarihi gelişimi. Son beş yıllık ayrıntılı gelir gider tabloları. Denetim raporları. Faaliyet raporları ile personel sayısı. Birliğe bağlı odaların son iki yıllık gelir gider tabloları ile üye sayıları. Birlik organlarına yönelik son üç seçime ilişkin seçim tutanaklarının fotokopisi. Birlik düzeyinde mesleğin konusuna yönelik disiplin uygulamalarına yönelik istatistikler” olarak sıralandı.

DDK, TOBB"a gönderdiği yazıda da “Birliğe bağlı odaların son iki yıllık gelir gider tablolarını” istedi. TOBB, kendisine bağlı Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Sanayi Odası gibi alt birliklerin iki yıllık gelir gider hesapları ile tüm işlemlerini de DDK"ya iletecek.

CHP: Baskı girişimi

“Böyle bir denetimi yapmak DDK"nın yetkisi dahilinde” diyen Özyürek, şunları söyledi:
“Ancak bugüne kadar hiç kullanmamıştı. Neden şimdi kullanıyor? Bu girişim iktidara muhalif olan birlikleri baskı altına almak içindir. Yolsuzlukların üzerine gitsinler. Sadece muhalif odaları alırlarsa tepki çeker düşüncesiyle genel nitelikli inceleme başlatıyorlar. TOBB"a bağlı ATO, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Barolar Birliği gibi muhalif birliklerin üzerine gitmek istiyorlar. Baskı oluşturarak vesayet altına almak istiyorlar. Bu sıkıntılı süreçte güç gösterisidir, sindirme girişimidir.”

Özyürek, birlik yöneticilerinin, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu öncülüğünde Cumhurbaşkanı Gül"le girişimde bulunmak için birbirleriyle temasa geçtiklerini söyledi.

Gürsoy: Neden şimdi?TTB Başkanı Gürsoy ise, “Yazı bize de geldi. Bugüne kadar böyle bir taleple karşılaşılmadığı için kuşkuyla karşıladık. "Sindirmek için" diye aklımıza geliyor. TTB"nin gizli saklısı olmadığı için mali yönden DDK da gelebilir, Sayıştay da gelebilir. Ama bu talebin gerekçesi açık şekilde ifade edilse daha iyi olurdu. Bugüne kadar yapılmamış bir şey yapıyorlar. Neden yıllardır şimdiye kadar yapılmamış bir girişimi, şimdi yapıyorlar?” diye konuştu.

Gizli yazı kimlere gitti?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği.
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği.
Türk Tabipler Birliği.
Türk Dişhekimleri Birliği.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği.
Türk Eczaneler Birliği.
Türkiye Muhasebeciler ve Serbest Mali Müşavirler Odası.
Türkiye Barolar Birliği.
Türkiye Noterler Birliği.
Türkiye Bankalar Birliği.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği.
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği.

Milliyet