MHP Grup başkan vekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır ile bir grup MHP milletvekili tarafından Meclis Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, ASELSAN ve TÜBİTAK"ta çalışan uzmanların kamuoyunda şüphe uyandıran ölümlerinin arkasındaki sebepler ile bugüne kadar ileri teknoloji projelerinde çalışmış olanların karşılaştıkları tehditler ve bu alanda çalışan uzmanların sahip oldukları bilgilerin korunması için gerekli tedbirlerin tespit edilmesi için araştırma komisyonu kurulması istendi.

Önergenin gerekçesinde, ASELSAN"da çalışan 3 mühendisin arka arkaya intihar ettiğinin basında yer aldığı hatırlatılarak “bu mühendislerin oldukça önemli teknoloji projeleri üzerinde çalıştığı belirtilmektedir. ASELSAN"da askeri araçlara Türk milli yazılımını üreten stratejik öneme sahip projelerde çalıştığı belirtilen bu mühendislerimizin altı ay içinde vuku bulan bu üzücü intiharları kamuoyunda tartışılmaya devam etmekte, çeşitli yorumlar yapılmaktadır. “denildi. İntihar ettiği belirtilen Hüseyin Başbilen"in "Milli Tank Projesi" üzerinde çalıştığı, ancak bu projenin ölümünden sonra kaybolduğu ve hatta çalındığının iddia edildiği önergede, şu görüşlere yer verildi:

“Diğer taraftan ASELSAN mühendislerinden Hüseyin Başbilen"in ölümüne ilişkin Ankara Adli Tıp Kurumunun oybirliğiyle intihar olarak yaptığı tespitten sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu"ndaki 10 uzmandan 3 uzmanın cinayet olabileceği şeklindeki görüşleri kuşkuları daha da artırmıştır. Ayrıca 14 Temmuz 2004 tarihinde vuku bulan bir trafik kazası sonucunda bir TÜBİTAK projesinde çalışan 3 uzmanın vefat etmesine yönelik kaza hakkında şüpheler halen kamuoyunu meşgul etmektedir. Bu uzmanların da Türkiye"nin güvenliğiyle ilgili kriptolar üzerinde çalıştıkları ifade edilmiş, kazada vefat eden bir uzmanın bilgisayarının kaybolduğu, daha sonra da kırıldığı iddia edilmişti.”

“ŞÜPHELİ ÖLÜMLER AYDINLATILMALI”

Araştırma önergesinde, ileri teknoloji çalışmalarında yer alan uzmanların ölümlerindeki şüphelerin aydınlatılması gerektiğine dikkat çekildi. Önergede ayrıca ileri teknolojide yer alan uzmanların ve sahip oldukları bilgilerin korunmasına yönelik alınması gereken tedbirlerin de tespit edilmesi istendi.

DTP'DEN DE AYNI ÖNERGE
 
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da dün aynı konuda Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e soru önergesi verdi.
Kaplan, Bakan Şahin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Temmuz 2004 tarihinde Çanakkale-Gelibolu yolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında, TÜBİTAK'ta güvenlik projeleri ile ulusal kriptoloji araştırmalarında çalışan Ercan Kuruoğlu, Mustafa Aktekin ve Yüzbaşı Yücel Kenter'in, şüpheli şekilde öldüğünü, daha sonra da ASELSAN'da görevli Hüseyin Başbilen, Ünsem Ünal ve Evrim Yançeken'in intihar ettiğinin açıklandığını belirtti.

Adli Tıp Kurumu raporlarında, intiharlar konusunda çelişkili görüşlerin yer aldığını savunan Kaplan, Isparta'daki uçak kazasında da kanas uzmanı, Milli Tank Projesi sahibi ve F-16 uçaklarında “sinyal kırıcı” olarak çalışan 3 mühendisin de aralarında bulunduğu 6 bilim adamının öldüğüne dikkati çekti.

“İlginç ve şüpheli” olarak nitelendirdiği olaylarla ilgili açılan idari ve cezai soruşturma olup olmadığını öğrenmek isteyen Kaplan, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“TÜBİTAK mensubu 3 uzmanın çalıştıkları askeri projeler, askeri teknoloji, teknoloji transfer ve kaçakçılığıyla bağlantılı mıdır? ASELSAN mensubu 3 kişinin intiharı olayında Adli Tıp raporunda 3 uzman, 'intihar değil cinayet' dediğine göre, açılan soruşturmalarda cinayet üzerinde duruluyor mu? ASELSAN mühendisi Başbilen'in askeri uzmanlara vereceği Milli Tank Projesi kayıp mı? Kayıpsa açılan soruşturma ne aşamada?”

DTP'li Kaplan, Isparta'daki uçak kazasında ölenlerle ilgili ortaya atılan iddialar çerçevesinde şüpheli bir durum olup olmadığının da açıklanmasını istedi.