Selahattin Demirtaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti TBMM Grubu'nun, Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması karşısında Genel Kurul'a katılmamasını eleştirdi.

BDP'nin özellikle Şemdinli'de yaşananlar karşısında, imza sayıları yetmediği için sözlü olarak yaptıkları TBMM'nin olağanüstü toplanması çağrısının gereği olarak bugün Genel Kurul'a katıldıklarını söyledi. Genel Kurul'da hükümet sıralarının boş olduğunu anımsatan Demirtaş, şunları söyledi:

''Parlamento aç-kapa yaparak, hiçbir konu konuşulmadan 1 Ekim'e kadar tekrar tatil edildi. Bu parlamento şikecileri kurtarmak, milletvekili maaşlarına zam yapmak için sabahlara kadar çalıştı. İşçinin, memurun hakkını gasp edebilmek için sendika yasaları da dahil birçok yasada düzenleme yapmak için toplandı, sabahlara kadar çalıştı. O zaman sorun yoktu. Bu kadar önemli bir konuda, barış gibi bir meselede Parlamento toplansın istiyoruz, maalesef iktidar partisi parlamentonun toplanmasını neredeyse vatana ihanetle eşdeğer görecek açıklamalar yapıyor. AKP'ye göre bugün parlamentoda olmak, PKK'ya yardım yataklık yapmak, propagandasını yapmakmış. Herhalde AKP'nin savcıları, özel yetkili mahkemeler, bugün Genel Kurul'a katılan milletvekilleriyle ilgili örgütün propagandasını yaptıkları iddiasıyla fezleke hazırlayıp gönderirler artık.''

''Bu parlamento niçin var?''
Demirtaş, sorunun Parlamento'da konuşulması gerektiğini vurgulayarak, ''Bu parlamentoda akan kanı konuşmayacaksak neyi konuşacağız? Bu parlamento niçin var?'' dedi. Geçmişte bütün sorunların Parlamento çatısı altında çözülmesi gerektiği ve Parlamento çatısı altında konuşulmayacak hiçbir sorun olmadığını ifade edenlerin, bugün ortada olmadıklarını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:

''(AKP yıpranmasın) diye çocuklar ölmeye devam mı edecek? Biliyoruz, sizin açınızdan kıymeti yok. Birkaç Mehmet ölüvermiş ne olacak? Yeter ki sizin tatiliniz yarıda kesilmesin. Birkaç Mehmet ölüvermiş ne olacak? Parlamento niye toplansın ki. Bugün ortaya çıkan tablo gösteriyor ki AKP, sadece bu parlamentoyu kendi iktidar çıkarları için bir araç olarak görüyor. Halkın iradesinin, milli iradenin en üst temsiliyeti olarak görmüyor.

Parlamento niye toplansın ki? AKP'ye göre yeterince ölmemişler, parlamentoyu olağanüstü toplayacak kadar ölmemişler. Bir tek insanın bile yaşamını yitirmesi, bu Parlamento'nun toplanıp bu meseleyi tartışması için yetmez mi? Bir ana babanın acısı bile bu Parlamento'nun gece gündüz çalışması için yeterli gerekçe değil midir? AKP ve MHP bugün ırkçılık potasında birleşip savaş politikalarını Türkiye'ye dayatmışlardır.''

Demirtaş, bir soru üzerine, hükümetin meseleyi konuşma havasında olmadığını ifade etti. Diyalog dışında başka seçenek olmadığını belirten Demirtaş, ''Hükümet çözüm arıyorsa, bizim projelerimiz var. Bizi dinlemeye hazırlarsa biz buyur ederiz'' diye konuştu. Selahattin Demirtaş, kaçırılan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün bir an evvel serbest bırakılmasını istediklerini de yineledi.