Aydın Adanan Menderes Üniversitesi"nde rektörlük seçimine sayılı günler kala, rektör adaylarından Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, projelerini anlattı. Prof. Dr. Birincioğlu, “Bereketli topraklarının yanı sıra, yenilenebilir enerji, doğal ve tarihi güzelliklerin merkezi konumundaki bu memlekette temel sorun fukaralık olmamalıdır” dedi.
Aydın"ın yetiştirdiği önemli kişilerden biri olan ve Aydın"ı her yönüyle çok iyi tanıyan Farmokoloji Uzmanı Prof Dr. Mustafa Birincioğlu ADÜ"nün bölge kalkınmasında gerekli insan gücünü yetiştirerek lokomotif görevi göreceğini belirtti. Bölgenin kalkınmasında temel sektörler olan tarım, turizm, antik kentler, yenilebilir enerji (rüzgar, jeotermal, güneş) konularının üniversitenin temel ilgi alanları olması gerektiğini vurguladı. Adnan Menderes Üniversitesi"nin ülkede ve dünyada bu konularda söz söyleyecek yapıya getirilmesi için çalışacaklarını belirten Prof. Dr.Mustafa Birincioğlu, mevcut kaynaklarla bölge halkının fakirlik çekmemesi gerektiğini, zenginleşmenin bilgi ve üretimle gerçekleşebileceğini, bunu sağlamada üniversitenin sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ülkelerin temel zenginliğinin yetişmiş insan gücü olduğunu, üniversitelerin sadece eğitim veren kurumlar olmadığını aynı zamanda bölge ve ülke sorunlarının çözümlerine katkıda bulunan araştırma merkezleri olduğunu belirten Prof. Dr. Birincioglu, Adnan Menderes Üniversitesinin bu gereksinimleri karşılayacak şekilde yapılandırılacağını belirtti.
“SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ SAĞLANMALI”
Prof. Dr. Birincioğlu rektör seçilmesi durumunda üniversite-sanayi işbirliğini maksimum düzeyde tutabilmek için ciddi çaba sarf edeceğini de belirterek, “Tarımsal üretim bölge ekonomisinin temel taşıdır. Bölgede tarıma dayalı sanayinin güçlenebilmesi için üniversite bünyesinde kurulacak Agrokent üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilebilmesi için çok önemlidir” dedi. Tarımsal ürünleri bölgede sanayi ürünlerine dönüştürmenin ekonomik refahı artıracağını ifade eden Prof. Dr. Birincioğlu “Üniversite sanayi işbirliği kapsamında; AR-GE çalışmaları gerçekleştirerek mevcut üretim teknolojilerini geliştirmek ve yeni tarım teknolojileri üretmek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri kullanarak daha karlı bir üretim gerçekleştirmek, üniversite ile tarımsal üretim bileşenlerinin birbirinden haberdar olmasını sağlayarak ekonomik değer yaratmak temel amacımız olacaktır” ifadelerine yer verdi.
“TURİZM SAĞLIKLA BİRLEŞTİRİLMELİ”
Bölgede sağlık turizminin gelişmesi için üniversiteye düşen görevin eksiksiz yerine getirilmesi konusunda büyük çaba sarf edeceğini belirten Prof. Dr. Birincioğlu Aydın"daki jeotermal kaynakların zenginliği ve Tıp Fakültesi Hastanesinin gelişmesi ile bu hedefte mutlak başarıya ulaşabileceklerini ifade etti. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden gerek termal turizm gerekse medikal tedaviler konusunda yoğun talep olduğunu ve Aydın"ın "dört mevsim tatil" taleplerine cevap verebilmesi için Üniversitenin tüm dinamiklerinin harekete geçirilmesi konusunda her türlü fedakarlığı yapabileceğini belirten Prof. Dr. Birincioğlu sağlık turizmi ile refah seviyesi yüksek ve Üniversite ile özdeşleşmiş bir Aydın hedeflediklerini ifade etti. Prof. Dr. Birincioğlu sağlık turizmi için gerekli ara elemanların yetiştirilebilmesi için meslek yüksek okullarında yeni bölümlerin açılması öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirtti.
“ANTİK KENTLER AYDIN EKONOMİSİNE KAZANDIRILMALI”
Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu göreve gelmesi durumunda Antik kentlerin Aydın ekonomisine kazandırılması için Üniversitenin her türlü desteği vereceğini ifade etti. Antik kentler bakımından Türkiye"nin en zengin illerinden biri olan Aydın"ın ekonomik anlamda getiri kazanabilmesi bu kentlerin kazılarla gün yüzüne çıkartılması ve uluslararası düzeyde tanıtılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Birincioğlu “Yılda 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Efes Antik Kentinin devlet bütçesine sağladığı katkı 40 milyon lira olduğu düşünülürse bölgemizde antik kentlerin bakımı korunması ve kazı çalışmaları için gereken projeler ve AR-GE çalışmaları için Üniversitemizin tüm imkanlarını harekete geçirmek için büyük çaba sarf edeceğiz” dedi.
Birincioğlu ayrıca, yenilenebilir enerji kaynakları, konusunda da ciddi projelerinin olduğunu kaydederek, bu değerlerin de kullanılmasına öncülük edeceklerini söyledi.
“ÜNİVERSİTE İÇİN HEDEFLERİ”
Öğretim elemanlarının özlük haklarının korunmasının öncelikli hedefleri arasında yer alacağını belirten Prof. Dr. Birincioğlu “YÖK ile diyalog ve temaslar üst seviyede tutularak kadroların fazla bir gecikme olmaksızın en hızlı bir şekilde onaylanması ve mağduriyetlerin önlenmesi için çalışacağız” diye konuştu.
Üniversitelerin topluma yön veren kuruluşlar olması gerektiğini de ifade eden Birincioğlu açıklamasının devamında “Statüko ve durağanlığı temsil etmeyen değişim ve yenilikten yana öncü rol oynaması gereken üniversitemizde akademisyenlerin tam anlamıyla kendilerini özgür hissedebilen, düşünce ve fikirlerini endişeye kapılmadan rahatça ifade edebilen bir ortam oluşturmak istiyorum. Göreve geldiğimizde akademisyenlere projeleri ve araştırma çalışmaları için her türlü destek sağlanacaktır” dedi.