1 Ocak 2009'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürtçe 'TRT Şeş bi xeyr be' (hayırlı olsun) temennisiyle yayına başlayan TRT Şeş, yeni yıla logosundan içeriğine değişmiş olarak ve daha canlı, daha ilgi çekici yayınlarla girmeye hazırlanıyor.

Yayın hayatında bir yılı geride bırakan TRT Şeş'in Koordinatörü Fethullah Kırşan, Kürtçe yayın yapan kanaldaki yenilikleri ve gelinen noktayı anlattı. Kanal kurulduğundan beri çalışmaların içinde olan ancak yaklaşık 3 ay önce kanalın başına getirilen Kırşan, 2,5 ayda kurma kararı verilen ve çalışmaları tamamlanan TRT Şeş'te ilk başta acemiliklerin yaşandığını söyledi. Kürtçe bilen spiker, dublaj sanatçısı, sunucu bulamadıklarını belirten koordinatör, gelinen noktada ise TRT Şeş'le birlikte Kürtçenin kendi sektörünü oluşturduğunu vurguladı. Kırşan'ın verdiği bilgilere göre, İstanbul'da şu anda 60 civarında Kürtçe bilen sunucu, dublaj ve ses sanatçısı çeşitli prodüksiyon şirketleri ile çalışıyor. Bu sektör TRT Şeş'te yayınlanmak üzere çeşitli programlar üretiyor. Böylece, kanalda çevirisi daha iyi yapılmış filmler, diziler yayınlanırken bir yandan da alternatif programlar üretilmiş oluyor.

Fethullah Kırşan'ın yeni yılda kanaldaki değişikliklerle ilgili verdiği bilgiye gören, TRT Şeş'in yeşil, kırmızı ve maviden oluşan logosu değişecek. Logoda kırmızı ve turkuaz hakim olacak. Yeni logo, 1 Ocak'tan itibaren kullanılacak. Program çeşitliliğiyle birlikte özel diziler, yarışmalar artacak. Şimdiye kadar eski dizi ve filmlere yer veren kanalda yeni Kürtçe diziler, müzik programları yer alacak. Yeni yılda haberler canlı olarak sunulacak. Kırmança ve Zazaca dahil günde 4 haber bülteni yayınlanacak.

TRT Şeş'in izlenme oranları ile ilgili de bilgi veren Fethullah Kırşan şimdiye kadar profesyonel bir ölçüm yapılmadığını söyledi. Ancak, halktan gelen tepkilerin çok olumlu olduğunu telefon, SMS ve e-postalardan anladıklarını dile getirdi. Bazı programların telefonlarının kilitlendiğini, halkla yapılan görüşmelerde de kanalın izlendiğini gördüklerini aktardı.

Kırşan, özel TV ve radyo kanallarına Kürtçe yayın yapma izni verilmesini de değerlendirdi. Odasında, Danimarka, Kuzey Irak ve Almanya'dan yayın yapan Roj TV, Kurdistan TV ile Kurt Yek gibi kanalları takip eden Kırşan, yeni Kürtçe kanalları olumlu bulduklarını söyledi. İzlenme oranlarının azalmayacağını, yeni kanallarla tatlı bir rekabetin yaşanacağını ifade etti./yeni şafak