Ukrayna Parlamentosu’nda, Rusça’nın da resmi dil kabul edilmesini öngören yasa tasarısının görüşmeleri sırasında, muhalefet ve iktidar vekilleri arasında “savaş çıktı”. Meclis te perşembe akşamı gerçekleşen oturum sırasında yaşanan kavga da biri ağır çok sayıda vekil yaralandı. Rus kökenli nüfusun yoğun olarak bulunduğu doğu bölgelerinin desteğini alan iktidar partisi vekillerinin hazırladığı tasarı, mahkeme, hastane ve diğer devlet kurumlarında Rusça’nın ikinci resmi dil kabul edilmesini öngörüyor.

KÜRSÜ İŞGALİ
Muhalefet ise tasarının Ukrayna ca’nın gelişimini engelleyeceğini ve milyonlarca Ukrayna lıyı zor durumda bırakacağını savunuyor. Önceki akşam meydana gelen kavga nın ardından muhalefet vekilleri, tasarının yeniden ele alınmasını engellemek için dün meclis kürsüsünü işgal etti. Parlamento binası önünde toplanan 200 kişilik bir grup da, tasarıyı protesto etti.

MECLİS salonunda çıkan kavgada muhalefet vekil le rin den Mi ko la Pet ruk, ba şı na sert bir ci sim le vu rul ma sı ne de niy le ağır ya ra lan dı. Ta sa rı nın mi mar la rın dan ik ti dar da ki Böl ge ler Par ti si Ve ki li Va dim Ko lis ni çen ko ’nun ba şı na da, bi na çı kı şın da, dı şa rıda bek le yen pro tes to cu lar dan bi ri si nin at tı ğı ayak ka bı isa bet et ti. Ukrayna Meclisi’nde en son 2010 yılında benzer bir kavga yaşanmış, olayda 6 milletvekili hastanelik olmuştu.