Kıbrıs Rum kesimi baklavanın milli tatlıları olduğunu iddia ederek Avrupa Birliği patent kurumuna başvurmuştu. Rum kesimi aynı şeyi geçen hafta helim peyniri için de yaptı. Bu günlerde Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında helim peyniri kimin tartışması yaşanırken, benzer bir tartışmada İngiltere'de gündemi meşgul ediyor.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, işkembe zarı içine bulgur, üzüm, fıstık ve ince doğranmış sakatatlar konularak yapılan Haggis adlı yemek İngiliz ve İskoçluları karşı karşıya getirdi. İngilizler Haggis'in kendi yemekleri olduğunu iddia ederken, İskoçlar da Haggis'in yüzyıllardır İskoçya'da yapılan milli bir yemek olduğunu belirtiyor. Tarihçiler ise Haggis yemeğinin Büyük Britanya adasına ait olduğunu ancak bu yemeği ilk kez hangi milletin yaptığı konusunda kesin bir bilgi veremiyor.

BELGESELİ YAPILDI

İngiliz tarihçi Catherine Brown Haggis'in 1616 yılında İngiliz ev kadınları tarafından keşfedilen bir yemek olduğunu iddia etti. Brown, İskoçları bu yemeği sahiplenmekle suçladı. Brown bu yemekle ilgili bir belgesel hazırladı. Belgesel bu hafta içinde televizyonda gösterilecek ancak İskoçlar şimdiden tepki göstermeye başladı.

HAGGİS NASIL YAPILIR

İşkembe zarının içine, bulgur, üzüm, fıstık, ince doğranmış sakatatlar ve bol baharat karışımına iç yağ ilave edilerek doldurulması İle yapılır. Şalgam ve patates ile servis edilir.
Milliyet