Gazze ve Mavi Marmara saldırılarıyla kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkileri, Palmer raporunun hem adaleti tesis etme hem de arabulma misyonlarının idareimaslahatçılık yüzünden başarısızlığa uğramasıyla beraber Oslo süreci öncesindeki seviyesine yani ikinci kâtip düzeyine indirildi. Türkiye’nin İsrail’e yönelik 5 maddelik yaptırım planını açıklaması, Başbakan Erdoğan’ın ileride kullanılabilecek B planından bahsetmesi, Türkiye’nin İsrail’in NATO’da ofis açmasını veto etmesi, İsrail‘in Türkiye’deki polis temsilcisini geri çekmesi ve buna paralel gelişen diğer olaylar, ikili ilişkilerin gidişatını sekteye uğratmasına rağmen İsrail tarafından sıcak mesajlar verildi.

İsrail Ticaret ve Sanayi Bakanı Shalom Simhon Türkiye-İsrail ilişkilerini sadece ticari açıdan değerlendirebilecekleri söyleyerek siyasi konulara girmek istemediğini ancak açıklamalarının kendisinin şahsi görüşlerinin yanı sıra hükümetinin de bakış açısı olduğunu söyledi. Tel Aviv’de bir Türk gazeteciyle görüşmekten çok büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren bakan, tercümanı ve sekiz kişilik heyetiyle sorularımızı cevaplandırdı. İsrailli Bakan, Türk halkıyla aralarında yüzlerce yıl öncesine dayanan derin bir dostluğun bulunduğunu belirterek, “Türkiye’ye yönelik ticari his ve siyasetimiz hiçbir zaman değişmedi. İki ülke arasında artan ticaret hacminin iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri de pozitif anlamda etkilemesini umuyorum, çünkü iki ülkenin birbirine ihtiyacı var” dedi.

Türkiye’yi kendilerine çok yakın hissettiklerini belirten İsrailli Bakan, “Su, yenilenebilir enerji, bilgi teknolojileri, medya ve tarım gibi alanlarda iş birliğinden iki ülke de kârlı çıkar.

Bakanlığımız, İstanbul’da bulunan ticari temsilciliği vasıtasıyla bu ilişkiye katkı sağlıyor. Her iki ülkede bulunan firmalar için bir kontak ofis olarak görev yapıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE SANAYİ MERKEZİ OLDU

Türkiye üretim ve sanayi merkezi olarak göze çarpıyor. Eğer iki taraf da güçlerini birleştirirse global anlamda bir sinerji ortaya çıkacaktır.

Türkiye ve İsrail, bölgenin en büyük iki gücü

Bir Türk gazeteciyle görüşmekten çok büyük memnuniyet duyduğunu belirten İsrail Ticaret ve Sanayi Bakanı Shalom Simhon, “İsrail ve Türkiye bölgesinde büyüyen iki ekonomik güç. İkimiz de birbirimizin eksiğini tamamlıyoruz, coğrafi yakınlık da iki ülke için büyük avantaj. Bu anlamda iki ülke ticareti ivme kazanıyor” diye konuştu.

Siyaset ayrı ticaret ayrı

Siyaset ve ticaretin ayrı şeyler olduğunu altını çizen Simhon, “Firmaların bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Siyasi ilişkiler bozulabilir, bu ekonomik ilişkilere yansıtılmamalıdır. Biz Türkiye ile ticareti arttırmak için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi. Simhon, ticari ilişkilerin siyasi açıklamalardan etkilenmediğini belirterek, “Bu yılın ilk 9 ayında ticaret hacmi geçen yıla göre yüzde 20 arttı ve 3.1 milyar dolar seviyesine çıktı. Türkiye’nin İsrail’e ihracatı ise 1.8 milyar dolara çıkarken, İsrail’in Türkiye’ye ihracatı da 1.3 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Şu an İsrail ile iş yapan çok sayıda Türk iş adamının olduğunu belirten İsrailli Bakan, “Diğer Türk firmalarını da İsrail’e davet ediyorum çünkü burada yapacakları yatırım her iki taraf için de katma değer sağlayacaktır. Öte yandan İsrail Üreticiler Birliği Başkanı şu anda Türkiye’de standardizasyon konusu ile ilgili görüşmeler yapıyor. Ben de en kısa zamanda Türkiye’deki bakanlarla iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artması adına görüşmeler yapmayı umuyorum. Ayrıca Türkiye Ticaret Bakanının da İsrail’i ziyaret ederek bu konularla ilgili görüşmekten mutluluk duyarım” diye konuştu.

HAYRETTİN TURAN-Türkiye Gazetesi