Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy , New York'ta bir otelde yaşananların siyasi komplo olduğunu ileri süren eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn 'a susmasını ve adalete açıklamada bulunması gerektiğini söyledi.

Sarkozy, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesi düzenlenen bir mitingde, suçlama mahkemede ispat edilinceye kadar masumiyete inandığını, ancak bu şekilde suçlanıldığında, biraz onuru ve utanması olanın susacağını ifade etti.

"New York'ta, Lille'de, Carlton'da, Pas-de-Calais'deki tüm skandal dolu, utanç verici bölümleri düşününce, merkez ve cumhuriyetçi sağın bunlara bulaşmaması, kullanmaması, burnunu sokmaması, yorum yapmaması onurunu gösterir, çünkü bu alçaklıklara yorum yapmak biraz kabul etmek olur" diyen Ulusal Birlik Partisi (UMP) adayı Sarkozy, Strauss-Kahn'ın ahlak dersi vermeye kalkıştığını ve başına gelen her şeyden kendisini sorumlu tuttuğunu söyledi.

Sarkozy, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Strauss-Kahn, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği demeçte, cumhurbaşkanlığına adaylığının önünü kesmek için siyasi rakiplerini New York'ta başına gelen olaydan faydalanmakla suçladı.

Eski IMF Başkanı, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin adamlarına göndermede bulunarak, "Bu kadar ileriye gideceklerini hiç düşünmemiştim, beni durdurabilecek bir şey bulabileceklerini sanmıyordum" dedi.

Strauss-Kahn ile söyleşi yapan Amerikalı gazeteci Edward Jay Epstein de eski IMF Başkanı'nın şubat ya da mart 2011'de Fransız gizli servisinin başlıca hedefi haline geldiğini ve tüm yaptıklarının, her hareketinin izlendiğini kaydetti.

Strauss-Kahn 2011'in Mayıs ayında New York'ta konakladığı bir otelde, otel görevlisine tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklanmış ve bir süre sonra IMF Başkanlığından istifa etmişti.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi için Sarkozy'nin en güçlü rakibi olarak görülen Strauss-Kahn'ın adaylıktan çekilmesiyle olayla ilgili farklı iddialar dile getirilmiş ve Strauss-Kahn'ın Sarkozy'nin siyasi komplosuna kurban gittiği iddia edilmişti.

Daha sonra oda temizlik görevlisi Gineli Nafissatou Diallo'nun yalan ifade verdiği ve Strauss Kahn'a iftira attığı gerekçesiyle dava düşürülmüş ve yaklaşık 4 ay ABD'de tutuklu kalan Kahn, Fransa'ya dönmüştü.

Strauss-Kahn aleyhinde Amerikan makamları tarafından açılan kamu davası sürüyor.

AA