Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, ülkemizin böbrek taşı hastalığı konusunda şanssız sayılabilecek bir coğrafi noktada yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Bilen, “Bizim açımızdan şansızlığı, böbrek taşının özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde çocukların böbrek yetmezliği sebeplerinden birisi de olmasıdır. Güneydoğu Anadolu bölgesi sıcak bir bölge ve sıcak bölgelerde de taş hastalığı riski artıyor. Bu hastalık konusunda bazı doğru bilinen yanlışlar da var. Özellikle 'bira içerek böbrek taşı düşürülür' kanısı aslında yanlış bir düşüncedir. O kadar su içerseniz yine taşınızı düşürürsünüz.” diye konuştu.

Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, böbrek taşı hastalığı ve tedavisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Toplumumuzda böbrek taşı hastalığındaki gerçek oranının bilinmediğini ama sık olduğunu herkesin bildiğini anlatan Bilen, "Bilimsel literatüre baktığımızda aslında böbrek taşı hastalığının batıdan doğuya gittikçe arttığını da görüyoruz. Bizim açımızdan şansızlığı, böbrek taşının özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde çocukların böbrek yetmezliği sebeplerinden birisi de olmasıdır. Dolayısıyla tedavi edilebilir bir hastalığın çocuklarda ve yetişkinlerde böbrek yetmezliği gibi bir noktaya gelmesi gerçekten en büyük şanssızlığımız. Güneydoğu Anadolu Bölgesisıcak bir bölge ve sıcak bölgelerde de taş hastalığı riski artıyor. Bugün ülkemizde böbrek taşı tanısı konusunda dünyanın hiçbir ülkesinden geri kalır bir yanımız yok. Hem teknolojik hem de hekimlerin bilgi ve donanımları açısından olabilecek en üst seviyedeyiz." Şeklinde konuştu.

BİRA BÖBREK TAŞI DÜŞÜRMEYE FAYDALI İNANCI TAMAMEN YANLIŞ

Prof. Dr. Bilen toplumda bazı doğru bilinen yanlışların da olduğunu dile getirerek, özellikle bira içerek böbrek taşı düşürülür kanısının aslında yanlış olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Bilen şunları kaydetti:

"Biranın ya da alkolün böbrek taşı üzerine hiçbir faydası yok. O kadar su içerseniz yine taşınızı düşürürsünüz. Halk arasında o su kaynağı çok faydalı, bu sıvı çok faydalı gibi bazı düşünceler var. Bu hacme dayalı bir şey, o kadar musluk suyu da içseniz zorlayıp yine o taşı düşüreceksiniz. Bugüne kadar bilimsel literatürde, herhangi bir sıvının ya da herhangi bir diyetin ya da herhangi bir hayvanın gözünün, herhangi bir balığın beyninin taş düşürmeyi kolaylaştırdığına dair veri yoktur. Ama bazı ilaçların taş düşürmeyi kolaylaştırdığını biliyoruz. Bu taşın nerede olduğuna da bağlı ama öyle böbreğinizin içindeki 4 mm.'lik taşı düşürmek için avuç avuç bilmediğiniz ilaçları içmenize gerek yok. Ancak idrar kanalının altına düşmüş ve idrar torbasına sıkışmış taşların düşmesinde bazı prostat ilaçlarının bunu kolaylaştırdığını biliyoruz ve bunları hastalarımıza veriyoruz. Dolayısıyla, biz hastalarımıza bir şeyi tavsiye ederken kanıta, tıbba dayalı olan tedavileri tavsiye ediyoruz. Gözü kapalı olarak tavsiye edebileceğimiz herhangi bir besin vb. kaynağımız yok"