Sivas"ın Divriği ilçesinde doğan ve bir dönem dana çobanlığı da yapan Kale Kilit"in Onursal Başkanı iş adamı Sadık Özgür"ün başarı hikayesi genç yatırımcılara örnek teşkil ediyor.
Memleketi Sivas"ın Divriği ilçesine yapacağı 96 yataklı hastanenin dün temel atma törenine katılan Kale Kilit"in kurucusu ve onursal başkanı Sadık Özgür, Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ile birlikte kentte gezi ve incelemelerde bulundu.
Burada yaşam hikayesini anlatan Özgür, Divriği"nin Bayırüstü köyünde doğduğunu, 9 yaşında babasını kaybettiğini belirterek, babasının ölümünün ardından durumlarının kötüleştiğini söyledi.
Daha sonra köylülerin zor günlerinde kendilerine yardımcı olduğunu, köyde dana çobanlığı yapmaya başladığını kaydeden Özgür, bir süre dana çobanlığı yaptığını belirterek, o günleri şöyle anlattı:
“3-4 çeşit çoban var. Biz dedik ki bize dana çobanlığını verin. 2 kardeşimle bu işi götürelim. Onunla dana çobanlığına başladık. Yılda 90 teneke buğday aldık. Yememizi, içmemizi, üstümüzü başımızı aldık, fakirlikten kurtardık. Dana çobanlığı yaparken sığır çobanlığına geçtim. Baktım bu işin sonu yok, gitmiyor, bir gün evden üvey anam ve çocuklarını bırakıp kaçtım, gittim.”
Amcasının o dönem Divriği Kaymakamlığı"nda odacı olarak çalıştığını, onun Kaymakam"a ricasıyla Divriği Demir-Çelik işletmelerinde çalışmaya başladığını ifade eden Özgür, sabah okuduğunu, öğleden sonra ise torna atölyesinde çalıştığını belirtti.

3 ARKADAŞIYLA BAŞLAYAN İSTANBUL MACERASI

Fabrikada 3 yılda ustabaşı olduğunu, ancak bunun da kendisine yetmediğini anlatan Özgür, 3 arkadaşıyla kafa kafaya vererek, İstanbul"a gitmeye karar verdiklerini söyledi.
Özgür, İstanbul Tahtakale"de bir atölye açtığını, karyola borusu ve gaz ocağı üreterek başlayan işlerinin giderek büyüdüğünü, daha sonra kurduğu fabrikada üretilen mallarının yarısını Türkiye"ye, yarısını da yurt dışına ihraç ettiğini belirtti.
Rusya"dan Arjantin"e, Ukrayna"dan Suudi Arabistan"a kadar dünyanın 100"den fazla ülkesine ihracat gerçekleştiren Kale Endüstri Holding"in onursal başkanı Sadık Özgür, “O tempoyla gidiyorum. Bugün 2 bin 600 kişi çalışıyor. Günlük 130 bine yakın kilit üretimi yapılıyor. Yapılan depoda durmuyor, yapılan gidiyor” diye konuştu.

DANACI SADIK ÖZGÜR İLKÖĞRETİM OKULU

Hayırsever kimliğiyle de tanınan, son olarak memleketi Divriği"ye 96 yatak kapasiteli hastane yapımına başlayan Özgür"ün, ilçeye yaptırdığı bir okul da, daha önceki işinden esinlenerek “Danacı Sadık Özgür İlköğretim Okulu” adını taşıyor. -milliyet