Milyonlarca yıl önce yaşamış olan canlı fosillerinin bulunmasıyla gözler Anadolu'ya çevrildi
Bir zamanlar burdaydılar! Filler, mamutlar, gergedanlar, zürafalar, pandalar, atların ataları olan Hipparionlar ve büyük yırtıcı hayvanlar... Anadolu"da bugün Afrika çayırlarına benzer eşsiz bir doğal bahçe vardı.

Milyonlarca yıl önce yaşamış olan canlı fosillerinin bulunması ile bugün, Anadolu"nun, nasıl bir değişim geçirdiği anlaşılabilmektedir. Aktüel Arkeoloji Dergisi son sayısında zaman tüneline kapı açıyor ve Anadolu"nun bugünkü Afrika savanalarına benzediği zamanları günümüze taşıyor.

Erzurum, Edirne, Burdur ve Kahramanmaraş"ta ele geçirilen fosil kalıntıları, buralarda dünyanın en büyük memelileri olan mamut ve filgiller ile gergedanların yaşadığını kanıtlıyor.

Yaklaşık 55 milyon yıl önce ilk kez 40 cm boyları ile dört tırnaklı olarak Afrika"da ortaya çıkan bugünkü atların 11 Milyon yıl önceki ataları Anadolu"da ilk kez görülmeye başlandı.

Anadolu"nun çeşitli fosil yataklarında, günümüzde aslan, kurt, sırtlan gibi büyük etçiller ile temsil edilen Carnivora (yırtıcı/et yiyici) takımına mensup fosiller bulundu. Hançer benzeri köpek dişlere sahip bu kedigillerin jeolojik süreç içerisinde en az iki kez evrimlendiği düşünülür. 15-2 milyon yılları arasında Avrupa, Asya, Afrika ve Kuzey Amerika"da yayılan bu canlılar, Anadolu 11-9 milyon yıl önce görülmeye başlarlar.

İzmir"de yapılan araştırmaların sonucunda ortaya çıkarılan bir pandaya ait diş fosili, milyonlarca yıl önce İzmir"de pandaların yaşadığını bize kanıtlıyor...

NTV