Güne yüzde 10'unun üzerinde düşüşle başlayan kulübün kaybı ikinci seans ile yüzde 20'ye ulaştı. Şirket 400 milyon TL değer kaybetti.
 
Futbolda şike ve teşvik primi iddialarıyla başlatılan operasyon önceki gün gündeme bomba gibi düştü. Operasyonun ardından başta Fenerbahçe olmak üzere futbol kulüpleri hisselerinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu olmuştu.
 
Bahse konu kulüplerin başında yer alan Fenerbahçe Sportif hisselerinin işlem sırasının kapatılıp kapatılmayacağı yönünde açıklama endeksin açılışı ile birlikte geldi ve kulüp hisselerinin işleme kapatılmayacağı haberi ile birlikte şirket hisseleri sert bir şekilde geriledi.
 
SPOR HİSSELERİ SERT DÜŞTÜ
 
Açıklamadan kısa bir süre sonra, Fenerbahçe Sportif hisseleri 10 dakika içinde 10.18 oranında geriledi ve 64 liraya düştü. Hisse geçen haftayı 71.25 liradan kapatmıştı. Öte yandan Beşiktaş hisseleri de dün ilk seansa yüzde 7.32 kayıpla başladı. Galatasaray Sportif hisselerinde düşüş daha sınırlı olarak gerçekleşirken, Trabzon hisselerinde ise güne artışla başladı.
 
İKİNCİ SEANS İLE DERİNLEŞTİ
 
İMKB'de ikinci seansla birlikte futbol kulüpleri hisselerindeki düşüş senkronize bir şekilde daha da derinleşti. Günün ikinci yarısında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün hisselerindeki kayıp yüzde 20'yi buldu. Bir önceki kapanışta 1 milyar 800 milyon lira olan kulübün İMKB'deki değeri bu düşüşle birlikte 1 milyar 400 milyon liraya gerilemiş oldu. Aynı sürede Beşiktaş hisselerindeki kayıp yüzde 8'e yaklaşırken, Trabzon Spor hisseleri yüzde 5, Galatasaray hisseleri ise yüzde 2.6 oranında geriledi.
 
1 MİLYAR LİRADAN OLABİLİR
 
Spor Toto Süper Lig'de 2010/11 sezonunu zirvede tamamlayarak 18'inci şampiyonluğuna ulaşan Fenerbahçe, 2010'da toplam 340 milyon liraya yakın gelir elde etmişti. Bir sene boyunca şampiyonluk, UEFA, yayın hakkı, sponsorluk, Fenerium Mağazaları gelirleri ile büyük bir gelirleri ile kasasını dolduran kulüp, hisselerinin dünkü hareketinden dolayı 1 sene boyunca kazandığı rakamdan fazlasını İMKB'de kaybetmiş oldu. Şike iddialarının sonuçlanması ile kulübün şampiyonluğunun da elinden alınabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde Sarı-Lacivertli takımın kaybının astronomik rakamlara çıkabileceğini ifade ediyorlar. Buna göre takımın küme düşmesi durumunda borsadaki kayıp göz önüne alındığında Kulüp, yaklaşık 1 milyar liradan olabilir.
 
195 milyon $'lık takımın pahalısı Lugano
 
Fenerbahçe, 195 milyon dolarlık futbolcu değeriyle Süper Lig'in en pahalı kadrosuna sahip.
 
2010-2011 Futbol Sezonunda takımda bulunan yabancı oyuncularla toplam değerini artıran Fenerbahçe son 5 yıldır bu alanda liderliği kimseye bırakmıyor. Fenerbahçe'nin en pahalı futbolcusu ise Paraguaylı defans oyuncusu Diego Lugano oldu. Urugaylı futbolcunun bonservis değeri 12 milyon 500 bin avroyu buldu.
 
Spor hisselerinden Uzak durmak lazım
 
İnfo Yatırım Stratejisti Uğur Ertürk, futbol hisselerinin uzunca bir süredir olması gerekenden çok daha fazla primle işlem gördüğünü belirterek zaten bir düzeltme beklediğini belirtti. Şike iddialarının bu düzeltmeyi sağladığını dile getiren Ertürk, "Spor hisseleri olması gerekenin üzerinde fiyatlanmıştı. Şike iddiaları nedeniyle başlayan süreç olması gereken düzeltmeyi başlattı. İşin boyutunun nerelere varacağı belli olmadığından, yatırımcıların dikkat etmesi ve hisseler düşse dahi almamaları lazım" diye konuştu. Bu süreçte Fenerbahçe'nin lig şampiyonluğunun elinden alınması ve bu durumun Trabzonspor hisselerine yansıması hakkında ise Ertürk şunları söyledi: "Trabzonspor hisseleri diğer spor hisselerine göre çok fazla değerlenmiş sayılmaz. Şampiyonluk Trabzonspor'a geçse dahi hisse performansını etkileyeceğini zannetmiyorum. Bu sebeple spor hisselerinden uzak durmak lazım. Yeni sezona kadar olaylarla ilgili netleşme olur ve spor hisseleri belli bir seviyeye düştükten sonra bir tepki çıkışı meydana gelebilir." Bu süreçte işlem kapatma gibi bir durum söz konusu olmayacağını belirten Ertürk, durumun normal bir süreç olduğunu söyledi.
 
Sarı-Lacivertliler naklen yayında da gelir şampiyonu
 
Fenerbahçe en çok stadyum gelirlerinden para kazandı. Maç hasılatı, loca ve kombine gelirleri 45 milyon dolara ulaşan Fenerbahçe, Süper Lig'in stadyum geliri en yüksek takımı oldu.
 
Özellikle son 5 yıllık dönemde en iyi performansını sergileyen Fenerbahçe, 2006 yılında 28 milyon dolar olan stadyum gelirini 2007 yılında 33 milyon dolara, 2008 yılında 40 milyon dolara, 2009 yılında 42 milyon dolara ve geride bıraktığımız 2010 yılında ise bu rakamı 45 milyon dolara çıkarmıştı. Fenerbahçe, yayın gelirlerinde de bu yılın şampiyonu oldu.
 
Sarı-Lacivertli kulüp, 2010-2011 sezonu Süper Lig naklen yayınından 64 milyon lira gelir elde etti. Kulübün bu geliri de şike iddiaları nedeniyle tehlikeye girmiş bulunuyor. Kulüp, 2010-2011 sezonunda Süper Lig naklen yayınından 64 milyon lira gelir elde etti. Onu 49 milyon lira ile Trabzonspor takip ederken Beşiktaş ve Galatasaray 40'ar milyon lira gelir elde etti.
 
Spor endeksi 500 milyonunu kaybetti
 
İMKB, sektörel bazda bakıldığında dün günün tamamında en fazla değer kaybeden endeks Spor Endeksi oldu. Günü yüzde 9.3'lük düşüşle kapatan endekste en fazla değer kaybeden şirketi yüzde 19.30'luk düşüşle Fenerbahçe Sportif olurken, onu yüzde 7.84'lük düşüşle Trabzonspor, yüzde 6.73'le Beşiktaş ve yüzde 3.72'lik düşüşle Galatasaray hisseleri takip etti.
 
Endeksin toplam değeri 3 milyar 690 milyon liradan 3 milyar 194 milyon liraya geriledi. Şirket bazında bakıldığında ise Fenerbahçe'nin piyasa değeri 400 milyon, Trabzonspor'un piyasa değeri 34 milyon, Galatasaray'ın değeri 48 milyon ve Beşiktaş'ın piyasa değeri ise 28 milyon lira geriledi. Böylece endeks toplamda bir günde 500 milyon lirasını kaybetti.
 
yenişafak