Toyota, hatalı gaz pedalı nedeniyle sadece ABD"de son 4 ayda 8 milyon adet aracı geri çağırdı. Bu rakam, şirketin 2009"da üretilen araç sayısından daha fazla oldu. Problem Avrupa"ya da sıçradı. Tüm modeller incelemeye alındı

DünyanIn en büyük otomotiv üreticisi Toyota"nın başı hatalı araçlarla belada. ABD"de patlayan “gaz pedalı” sorunu büyüyor. Japon şirket, geçen yıl ürettiği model kadar otomobili geri çağırıyor. 23 Ocak tarihinde gaz pedalında sorun bulunan 2.3 milyon aracı geri çağıran ve 8 modelin üretimini durduran Toyota, dün de 1.1 milyon modelin hatalı olduğunu açıkladı. Şirket, araçların gaz pedalı mekanizmasının aşındığını, bazı durumlarda takıldığı için geri çağrılma kararı aldığını bildirdi. Geri çağrılan araçların 2009-2010 yılı Corolla, Venza, Matrix ve Pontiac Vibe ve 2008-2010 yılı Highlander olduğu belirtildi.

Avrupa"ya sıçradı

Ancak sıkıntı sadece Amerika kıtasıyla sınırlı kalmadı. Toyota, Avrupa"da da teknik sorunlar nedeniyle araçların geri çağrılacağını açıkladı. Toyota sözcüsü Paul Nolasco, hangi modelin ya da kaç adet aracın geri çağrılacağını bilmediklerini ancak tüm modelleri yakından inceleyeceklerini söyledi. Reuters"a bilgi veren uzmanlar, Avrupa"da hatalı araç sayısının 2 milyon adedi, ABD"de 6 milyonu bulabileceğini ifade etti. Bu da 2009"da 7.8 milyon adet olan Toyota"nın satışlarının toplamından fazlası anlamına geliyor. Otomotiv analisti Koji Endo, hatalı gaz pedalı nedeniyle geri çağrılan araçların Toyota"ya aylık maliyetinin 553 milyon doları bulabileceğini açıkladı.

8 milyon araç geri çağrıldı

Son 2 hafta yaşanan gaz pedalı sıkıntısından önce de Toyota"nın başı, geçen yılın Kasım ayında geri çağrılan 4.2 milyon adet Toyota ve Lexus yüzünden ağrımıştı. Japon üretici uygun olmayan zemin döşemesinin gaz pedalının sıkışmasına, bunun da aracın hızının artmasına ve durmasının zorlaşmasına neden olduğu gerekçesiyle açıkladığı modelleri geri çağırmıştı. Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota, böylece sadece son 4 ayda ABD"de yaklaşık 8 milyon aracını geri çağırmış oldu.

Piyasa değeri 25 milyar $ eridi

Toyota"nın yaşadığı problem, hisselerine de olumsuz yansıdı. Tokyo Borsası"nda Toyota"nın hisseleri yüzde 3.91 oranında değer kaybetti. Toyota hisselerinin 1 haftalık kaybı ise yüzde 15"i buldu. Böylece şirketin piyasa değeri 25 milyar dolar geriledi.

Fitch negatif izlemeye aldı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Toyota"nın durumunu negatif izlemeye aldı. ABD"de 8 milyon aracını geri çağıran ve 8 modelin üretimini durduran şirketin uzun vadeli kredi notunun düşürülebileceği uyarısında bulunuldu.

Toyota Türkiye: Tüm modeller araştırılıyor

Toyota Otomotiv CEO"su Ali Haydar Bozkurt, bugüne kadar tüketicilerden gaz pedalı ile ilgili hiçbir şikayet almadıklarını açıkladı. Bozkurt, hangi ülkelerde hangi modellerde sorun olduğuna dair geniş kapsamlı bir araştırmanın yapıldığını belirtti. Toyota Türkiye"nin Adapazarı fabrikasında üretilen Auris ve Verso modellerinde bir sıkıntı olmayacağını düşündüklerini belirten Bozkurt, “Geri çağırma olayının Türkiye"yi etkileme riski az görünüyor. Araçlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Eğer bir sıkıntı olduğu ortaya çıkarsa, hem müşteriye direkt olarak telefonla ulaşacağız hem de genel bir duyuru yapacağız. Servise çağrılacak araçlar ücretsiz tamir edilecek” dedi.

Çin"de de gaz pedalı paniği

Toyota, Çin"de de 75 bin 500 RAV4"ü geri çağırdı. Bu gelişmeler üzerine Ford, Çin"de üretilen Transit modelinin üretimini durdurma kararı aldı. Bazı ticari araçların gaz pedalını Toyota ile aynı firmaya yaptıran Ford"un aynı problemleri yaşamamak için üretimini durdurma kararı aldığı belirtildi.

Tahtından indirdiği GM"in bedduası mı tuttu?

DünyanIn en büyük otomotiv şirketinin başını ABD"li CTS Automotive yaktı. Geri çağrılma haberi, internette bloglara esprili bir dille yansıdı. ABD"liler, Toyota"nın 2008"de General Motors"u (GM) tahtından indirdiğini hatırlatarak, “Acaba GM"in gazabını mı aldı?” esprisini yaptı.

GM"den "Toyota"yı bırak 1000 $"ı al" kampanyası

Toyota"nın ABD"de sıkıntılı günler geçirdiğini gören GM, ilginç bir kampanyaya imza attı. ABD"li üretici Toyota araç sahiplerine, “Gelin aracınızı bir Amerikan markasıyla değiştirin, 1.000 dolarlık indirim yapalım” çağrısı yaptı. /vatan