Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümet olarak tüketicilere yönelik önemli kararlar aldıklarını, bu çerçevede 2011 sonuna kadar elektrik, doğalgaz ve akaryakıta zam yapılmayacağını açıkladı. Babacan, Kur"un ise kesinlikle değişmeyeceğini, ayrıca sermaye hareketlerinin de serbest olacağını bildirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katılan Babacan, burada ihracatçıların döviz kuru başta olmak üzere birçok sorunlarını dinledi. Konuşmasında Babacan, dünya piyasalarında zor günlerin hala devam ettiğini, ekonomilerde bir büyümenin söz konusu olduğunu, ancak bunun nasıl olduğuna bakıldığında bazı kaygılar taşıdığını belirtti. Gelişmiş ekonomilerin yönetimlerine bakıldığında çok zayıf yönetimlerden oluştuğuna dikkat çeken Babacan, dünya genelinde ikinci bir dalga yaşanması halinde, bu yönetimlerin gerekli adımları atmaları yönünde bazı şüphelerin sürdüğünü söyledi.

-HASTANIN YOĞUN BAKIMDAN ÇIKMSI İÇİN ERKEN-

Dünya ekonomilerine bakıldığı zaman zor günlerin hala bitmediğini belirten Bakan Babacan, şunları söyledi:

"Ekonomik büyüme var ama nereden geliyor bu büyüme, nasıl oluyor? Diye baktığınızda, dünyada bu gerçekten kaygı uyandırıcı bir tablo oluşturuyor. Yoğun bakım odasındaki hastanın durumunun çok kötüden iyiye doğru seyretmesi.. Hala her türlü tüple, kabloyla, tıbbi cihazla bağlı bir şekilde durumunun biraz iyileşmesine benziyor. Peki 'yoğun bakım odasından normal hasta yatağına çıkarabilir miyiz?' sorusunun cevabı 'hayır', daha çok erken. Daha uzun süre yoğun bakım devam edecek."

-ELEKTRİK, DOĞALGAZ VE AKARYAKITA ZAM YOK-

Hükümet olarak tüketicilere yönelik önemli kararlar aldıklarını açıklayan Bakan Babacan, bu çerçevede 2011 sonuna kadar elektrik, doğalgaz ve akaryakıta zam yapılmayacağını açıkladı. Babacan, ayrıca iş dünyasına yönelik de 49 ilde işverenlerin prim ödemeyeceğinin altını çizdi. Ayrıca yeni elaman alacaklara yönelikte 6 aylık prim indirimi olduğunu, bunun masrafının devlet tarafından karşılanacağına vurgu yaptı.

-SERBEST KUR, KESİNLİKLE DEĞİŞMEYECEK-

İhracatçıların sıkça dile getirdikleri döviz kuru şikayeti ile ilgili de bir açıklama yapan Babacan, Kur"un kesinlikle değişmeyeceğini, ayrıca sermaye hareketlerinin de serbest olacağına vurgu yaptı. TL"nin değer kazanması ile ilgili de konuşan Babacan, gelişmiş ülkelerin paralarının da değer kaybettiği uyarısında bulundu. Türkiye"nin cari açığı olduğunu ve bunun devam edeceğini belirten Bakan Babacan, şunları söyledi: “

"Kur ne olursa olsun, cari açık devam edecek. Ne zaman nükleer santral kurarız o zaman biter. Enerjide dışarıya bağlı olduğumuz müddetçe cari açık devam edecektir. Cari açığı portföy yatırımlarıyla kapatacağız. Aksi durumda bizim bu açığı kapatma durumumuz söz konusu değil. Serbest kur devam etmezse Aksi bir politika türkiyeyi uçuruma gönderir. Bir iki yıl sorun olacak . hep birlikte işler kötü derse kötü gider. sıkıntılı günleri birlikte atlatacağız."

-KUR REJİMİ TAM İŞLEMİYOR-

Türkiye İhracarçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hükümetin kararlı tutumu ile birlikte ülkede hem siyasi hem de ekonomik istikrarın sağlandığını söyledi. Atılan bu adımlardan dolayı hükümete teşekkür eden TİM Başkanı, “Küresel ekonomide bilinen kurallar bugün tersine dönüyor. Dünün yanlışları bugünün doğruları oluyor. Koşulsuz para basılması kötü olarak bilinirken şimdilerde Amerika sürekli bir parasal büyüme içinde. Amerika Merkez Bankası"nın (FED) bilançosunu 800 milyar dolardan 2.4 trilyon dolara çıkarması buna güzel bir örnek. FED herkesi etkileyecek kadar büyük bir likidideti piyasaya sardı. Bu para yeni pazarlar arayılında” ifadesinde kullandı. Büyükekşi, bu kadar güçlü likididetinin piayasa sürülmesinin finansal istikrarı ve üretimi baltaladığına dikkat çekti. Türk sanayicilerinin yaşanan bu olumsuzluktan korunması gerektiği çağrısında bulunan TİM Başkanı, aksi durumda bazı sektörin piyasadan silinebileceğini ifade etti. Kurlarını manüpüle eden ülkeler yüzünden Türk ihracatçılarının çok zorlandığını kaydeden Büyükekşi, özellikle büyük fonların ülkeye girdiği zamanlarda kur rejiminin tam işlemediğine dikkat çekti.