Afrika’da yabani hayvanların göç zamanı. Bu yüzden Ramazan Bayramı haftasında organize edilen safari turları şimdiden dolmuş durumda.
 
OMUZLAR KÜÇÜK, YÜK BÜYÜK...
Burası dünyanın en büyük mülteci kampı Dadaab... Günlerdir aç yaşayan 3-4 yaşındaki Somalili bir çocuk, varla yok arası ateşin başında. Önünde de içinde bir lokma yiyecek olan bir tencere. Tek isteği, o bir lokmayı pişirip, kendisi gibi aç olan kardeşleriyle paylaşabilmek...
 
Kara kıta Afrika, insanlık adına kapkara bir tabloya ev sahipliği yapıyor. Açlıktan Kenya’ya sığınan yüzbinlerce?insan,?bir?dilim?ekmek?bulamıyor. Ama yanı başlarında yüz binlerce turist inanılmaz paralar harcayarak vahşi doğanın keyfini sürüyor.
 
Türkiye’den de her gün yüzlerce kişi Safari için Kenya’ya gidiyor. Sadece gidiş-geliş uçak bileti bile 2500 lira... Safariciler 5 yıldızlı otellerde Afrika tatilinin tadını çıkarırken, sadece 40 kilometre uzaklıktaki kamplarda her gün onlarca çocuk açlıktan ölüyor...
 
Afrika son yılların en kurak yaz mevsimini yaşıyor. Kıtlık sebebiyle özellikle Somali’de milyonlarca kişi açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya. Son bir umut, komşu ülke Kenya’ya sığınmış yüzbinlerce Somalili. Çoluk çocuk tamı tamına 519 bin 356 kişi. Şimdi ise sığındıkları bu kamplarda kendilerine verilecek bir lokma ekmek ve bir tas çorbanın yolunu gözlüyorlar. 
 
Bu görüntülerin yaşandığı Kenya’daki Dadaab Mülteci kampından, çok değil sadece 30-40 kilometre ötede ise çok farklı bir hayat yaşanıyor. Kara kıta Afrika, insanlık adına kapkara bir tabloya ev sahipliği yapıyor. Dünyanın dörtbir yanından gelmiş yüzbinlerce turist inanılmaz paralar harcayarak vahşi doğada safari keyfi sürerken, yanıbaşlarında yaşanan dramı görmüyorlar. Daha doğrusu görmek istemiyorlar.
 
SAFARİ ÇILGINLIĞI
Kenya, dünyada safari denince ilk akla gelen ülkelerden biri. Dünyanın bütün ülkelerinden her mevsim yüzbinlerce turist safari için bu ülkeye gidiyor. İstanbul’dan Nairobi’ye sadece gidiş-geliş uçak bileti bile 2500 lira. Tur şirketlerinin safari paketleri ise kişi başı 5 bin liradan başlıyor. Bu haberin hazırlığı sırasında merak edip araştırdık. Dün öğle saatlerinde (Salı) İstanbul-Nairobi uçağında hiç yer yoktu. 
 
Bugün (Çarşamba) için de sadece Bussiness Class bölümde yer bulunabiliyordu. Kenya’ya uçağın bu bölümünde uçmanın bedeli ise kişibaşı sadece (!) 4350 TL. Buna rağmen turizm şirketlerinin ay sonunda, yani Ramazan Bayramı haftasında organize ettikleri safari turları ise şimdiden dolmuş. 
 
Bu mübarek günlerde parası olup da, vahşi doğayla iç içe bir hafta geçirmek için Kenya’ya gidecek olan Türklere küçük bir hatırlatmamız olacak. Tatil elbette hakkınız. Ancak safariye çıkarken, hemen yanıbaşınızdaki göçmen kamplarında yüzbinlerce insan açlıktan ölmek üzere. Unutmayın!
 
Türkiye