Türk-Mısır İş Konseyi’ne hitap eden Erdoğan, iki ülke ilişkilerindeki yakınlığın sadece coğrafi yakınlıkla açıklanamayacağını ifade etti. Erdoğan, Doğu Akdeniz’in iki yakasında binlerce yıllık medeniyetlerin zengin kültürel birikimlerinin mirasçıları olduklarını belirterek, kıtaları birleştiren iki ülkenin üst seviyedeki siyasi ilişkiler tablosunu, başta ikili ticari ilişkiler ve ekonomik işbirliği olmak üzere diğer alanlara da yansıtmaları gerektiğini ifade etti.
 
Türk işadamlarının şikayet ettiği vize konusuna değinen Erdoğan, Mısır’daki seçimlerin ardından vizeleri de kaldırmak suretiyle yatırımların çok daha fazlasıyla artacağını ifade etti. Erdoğan, “Bu benim hem temennimdir, hem duamdır.” dedi. Erdoğan, ticaret hacmi hedefini 2 yıl içinde 5 milyar, dört yıl içinde ise 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
 
“DEMOKRASİYLE EKONOMİ AT BAŞI GİTMELİ”
 
Türk ekonomisine dair rakamları paylaşan Erdoğan, yapısal reformlarla Mısır ekonomisinin dünyanın güçlü ekonomileri arasında yerini alacağını vurgularken, şu ifadeleri kullandı: “Yeter ki Mısırlı kardeşlerimiz demokrasiye sahip çıksın. Demokrasiyi ve ekonomiyi at başı götürsün. Bu başarıldığı anda inanıyorum ki, Tahrir Meydanı’nda yükselen sesler, o zaman ekonomide karşılığın bulacaktır. Yeter ki Mısır bu değişim sürecinden geriye gitmesin.” Başbakan Erdoğan, bu süreçte Mısır’a destek vereceklerini vurguladı.