Avrupa Komisyonu, AB anlaşmasını ihlal ettiği ve demokrasiyi erozyona uğrattığı gerekçesiyle Macaristan'ın Fidesz hükümeti aleyhinde yasal girişimde bulundu.
Macaristan'ın AB'ye meydan okuyan başbakanı Viktor Orban'ın ülkesi için hayati önem taşıyan AB ve Uluslararası Para Fonu'nda almayı umduğu fonlar, uyuşmazlık hallolana dek verilmeyecek. Orban ya AB'nin taleplerine boyun eğecek, ya da ülkesinin iflasına izin verecek.

Salı günü Macaristan'ın iki yıllık borçlanmasının getirisi yüzde 9.17'ye fırladı ve bu oranın resesyonda olan ve kamu borçları gayrısafi yurt içi hasılasının yüzde 80'ine tekabül eden bir ülke için sürdürülemez bir düzey olduğu belirtiliyor.

Macaristan'ın borcu geçtiğimiz hafta derecelendirme kurumları tarafından "değersiz şey" statüsüne indirgenmişti.

Londra merkezli ekonomik araştırmalar enstitüsü Capital Economics, Macaristan'ın AB ve IMF'den aldığı 5.9 milyar Euro tutarındaki borcunu ödemesi ve dış borçlarını bu yıl içersinde gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 18'ine çekmesi gerektiğini belirtti.


Macaristan: AB'den ayrılalım!

Öte yandan, AB, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de protesto edildi. Aşırı sağcı Jobbik partisinin düzenlediği gösteriye binlerce Macar katıldı. Eylemciler Macaristan'ın AB'den ayrılmasını istedi. Gösterilerde AB karşıtı pankartlar taşındı, sloganlar atıldı. Binlerce kişi AB karşıtı sloganlar atarak AB bayrağını benzin dökerek yaktı.

Hükümet yanlıları da, parlamento önünde düzenledikleri gösteride Avrupa Birliği'nin Macaristan'a yönelik tavrını kınadı.