Petrol ve doğal gazda dışa bağımlı olan Türkiye'de sektörde önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'yi bölgesel faaliyetlerinde üs olarak kullanan bir Amerikan şirketi, doğal gaz üretiminde devlet petrol şirketi TPAO'yu solladı.

Yaklaşık iki sene once Avusturalyalı Petrol şirketi Petroleum Exploration Mediterranean"ı (PEMI) satın alarak Türkiye"de enerji piyasasına giren Transatlantic şirketi, Türkiye ve bölgede dikkat çekici bir şekilde büyüyor. Oklahoma City merkezli petrol şirketi Türkiye'yi, hem önemli bir pazar hem de Ortadoğu pazarına açılabileceği önemli bir merkez olarak belirledi.

Bir ilk yaşandı: Doğal gazda TPAO sollandı

Zorlu Holding"in doğal gaz faaliyetlerini gerçekleştiren şirketi olan Zorlu Petrogas"ı kısa süre once satın alan Transatlantic Petroleum, şimdi 118.5 milyon dolara Thrace Basin Natural Gas Co. (TBNGC) doğal gaz firmasını da bünyesine kattığını açıkladı. Thrace Basin şirketinin de satışı ile günlük toplamda 1,3 milyon metreküp doğal gaz üretimi ile Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı (TPAO)"nın doğal gaz üretiminin bile çok üzerinde bulunuyor (800,000 metreküp).

Şirketin satın almalardan sonra, özellikle enerji gibi stratejik bir alanda devlet şirketi TPAO'dan bile daha fazla yurtiçi üretim gerçekleştirmesinin rekabet koşullarını zorlayan bir işlem olması dikkat çekiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Rekabet Kurumu'nun konuya ilişkin tavırları merak konusu.

Patronu Türkiye'de gelecek görüyormuş

Petrol Sektörüne girdiği kısa sürede agresif tavrıyla tanınan, yüz milyonlarca doları bulan yatırım gerçekleştiren Transatlantic Petroleum Şirketi PEMI, Energy Operation Turkey (EOT), Amity Oil-Zorlu Petrogas ve son olarak Thrace Basin Natural Gas Co. (TBNGC) şirketini satın alarak kendisine kattı.

“Türkye"de gelecek görmesem 200 milyon doların üzerinde yatırım yapmazdım” diyen Petrol Şirketi Sahibi Malon Mitchell, geçen sene de Bodrum Gümbet"te kızına 50 milyon dolara otel satın alarak adından söz ettirmişti. Kısa bir süre önce internette yayınlanan basın bildirisi ile Transatlantic Petroleum şirketi sahibi N. Malone Mitchell, Türkiye"deki faaliyetlerine dair petrol sektörünün önemli sitelerinden rigzone.com ve şirket web sitesi transatlanticpetroleum.com'da açıklamalarda bulundu.

8 Kasım 2010 tarihinde TBNGC şirketini satın atan Malone Mitchell, satın alma tutarı olan 118.5 milyon doların 100 milyon dolarını başka yatırımcılardan sağladıklarını belirtti. Trakya bölgesinin en büyük doğal gaz üretim ve dağıtım şirketinin el değiştirmesi ile Transatlantic Şirketi enerji piyasasında gaz tekeli durumuna geldi.

Son 20 yılın en iyi gaz şirketini satın aldıklarını belirten Amerikalı petrolcü derin ve sığ olmak üzere aynı anda 5 sondaj faaliyeti gerçekleştireceklerini ifade etti.

Şirket Türkiye'nin her yerinde

Transatlantic Petroleum aynı zamanda Batman ili sınırları içerisinde günlük yaklasık 2100 varil petrol üretiyor. Transatlantic petrol şirketi son yıllarda hızlı ve “akıllı” davranarak bir Türkiye"nin bir çok yerinde “petrol ve Doğal gaz arama ruhsatları” almış durumda. Amerikan Transatlantic firması Trakya bölgesi başta olmak üzere, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu projeleri ile 2011 yılında Türkiye"nin bir çok bölgesinde petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini artırmayı planlıyor. Transatlantic yetkilileri TPAO"nun sahip olduğu 3791 nolu petrol lisansı içerisindeki bölgede (Lüleburgaz), yeni çatlatma ve üretimin artırma faaliyetleri için TPAO ile anlaşma imzaladılar ve ilk operasyonu gerçekleştirdiler. Ayrıca Transatlantic yetkilileri bu modern kuyu çatlatma ve üretim artırma tekniklerini TPAO"nun sahalarında uygulamaktan ve sonuç almaktan çok umutlular.

Petrol arama ve çıkarma faaliyetleri yapan şirketlerinin az olduğu Türkiye"de Transatlantic Exploration şirketinin agresif ve hızlı büymesi dikkat çekici. Bünyesinde Sondaj Taşeronluğu gibi hizmetlerde veren firma özellikle Kuzey Irak ve Arap ülkelerindeki yaptığı faaliyetlerle sektörde adından söz çok söz ettiriyor.

Transatlantic Petrol Şirketi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile kurduğu yakın ilişki ve Texas"dan getirdiği Amerikalı uzmanlar ile Türkiye"de ve Ortadoğu"da bir çok kapının kendisine açılmasını sağlıyor. Özellikle TPAO"nun özelliştirilmesinin AKP hükümeti tarafından açıklandığı bir dönemde Amerikan petrol şirketinin başarısı ve kaptığı ihaleler dikkat çekici.

sol.org.tr