Trabzon'da 9 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı yaşayan Temel Yılmaz, Ardahan'da intihar eden 21 yaşındaki genç kızın böbreğiyle yaşama tutundu.

Trabzonlu böbrek hastası 36 yaşındaki Temel Yılmaz'ın yaşamı, 15 Nisan'da Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Okçu köyünde intihara teşebbüs eden 21 yaşındaki Elif G'nin ölümüyle değişti. Olay sonrası hastaneye kaldırılan ve bir hafta yoğun bakımda kalan Elif G'nin beyin ölümü gerçekleşince, ailesi kızlarının organlarını bağışlama kararı aldı.

22 Nisan'da beyin ölümü gerçekleşen Elif G'nin bir böbreği ile karaciğeri Erzurum'da, pankreası ise Antalya'daki birer hastayı yaşama döndürürken, diğer böbreği ise Trabzonlu Temel Yılmaz'a umut oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi'nde böbrek nakli yapılan Yılmaz, başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu.

Taburcu olacağı günü bekleyen Yılmaz, hasta servis odasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 yıldır yaşadığı zorluk ve acıları kelimelerle ifade etmenin zor olduğunu, bunu ancak yaşayanların bilebileceğini söyledi.

Makinelere bağlı olarak 9 yıldır hayatta kalmaya çalıştığını ifade eden Yılmaz, ''Düşünün ki bir insan için gerekli en önemli sıvı suyu bile içemiyordum. Yıllarca kana kana su içmekten mahrum yaşadım. Bu bile nasıl bir sıkıntı çektiğimizi anlatmaya yeter. Yaşamadan bilemezsiniz'' dedi.

Maçka ilçesinde yaşadığını, haftada 3 kez diyalize girmek için Trabzon kent merkezinde bulunan Fatih Devlet Hastenesine geldiğini belirten Yılmaz, ''Diyalize girmek için her seferinde kilometrelerce yol katediyordum. Kırsal bölgede yaşadığım için özellikle kış mevsiminde çok zahmet çekiyordum. Tükenme noktasındayken bağışlanan böbrek umudum oldu'' diye konuştu.

-''BÖBREK BULUNDU DENİLİNCE YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ OLDUM''-

Dokularına uygun böbreğin bulunduğu haberini aldığı anı anlatan Yılmaz, ''Tarifsiz bir sevinç yaşadım. Çok tuhaf oldum. Böbrek bulundu denilince yeniden doğmuş gibi oldum'' dedi.

Ameliyattan 1 gün sonra su içmeye başladığını, hayatının çok değiştiğini, rahatladığını vurgulayan Yılmaz, ''Böbreği bağışlanan kişi artık hayatta değil. Ama onun böreğiyle ben yeniden doğdum. Organı bağışlayan aileye ne kadar teşekkür etsem azdır. Herkesin bu konuda duyarlı olmasını istiyorum'' dedi.

Temel Yılmaz, bundan sonra hastalığı nedeniyle ertelediği her şeyi hayata geçirmeye çalışacağını kaydederek, ''Hastalığım nedeniyle bu yaşıma kadar evlenmedim. İlk aşamada evliliği düşünüyorum. Kendime göre bir iş düzeni kurmayı planlıyorum'' diye konuştu.

-''TRABZON'DA BÖYLE BİR MERKEZ OLMASI BİR NİMET''-

Trabzon'un son dönemde organ nakli konusunda attığı adımlarla bölge insanının başka illere gidip hem maddi hem manevi yönden zorluk çekmesini önlediğini anlatan Yılmaz, ''Burada böyle bir merkez olması bir nimettir. 9 yıldır Ankara'da, İstanbul'da böbrek nakli için gitmediğim yer, sıra almadığım merkez kalmadı. Hem maddi yönden hem de diğer yönlerden çok sıkıntı çekiliyordu. Burada kısa sürede bu imkan tanındı. Sağlığıma kavuştum, çok mutluyum'' dedi.