Tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderilen Çevik Bir'in mahkemeye verdiği yazılı savunmada Süleyman Demirel'i işaret etti. Bir, amaçlarının hükümeti irtica tehlikesinden korumak olduğunu savundu.

"Demirel'in hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz'a vermesi nedeniyle hükümet değişikliği olmuşturdiyen Bir, topu esmi cumhurbaşkanına attı.

BÇG'NİN AMACI..

"Batı Çalışma Grubu'nun amacı, irticai terörün Türk demokrasisine, Türk halkına ve hükümetlerine zarar vermesini engellemektir."

Bu ifade 28 Şubat soruşturması çerçevesinde tutuklanan Çevik Bir'in avukatı tarafından mahkemeye verilen yazılı savunmada yer aldı.

BAKANLAR KURULU KARARI HATIRLATILDI

Savunmada, dönemin bakanlar kurulunun, Milli Güvenlik Kurulu'nun 28 Şubat tarihli kararlarını, 13 Mart 1997 tarihli oturumunda uygulama kararı aldığı hatırlatıldı.

14 Mart 1997 tarihinde dönemin başbakanı Necmettin Erbakan imzasıyla bakanlıklara ve Genelkurmay Başkanlığı'na, Milli Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanması için talimat yazısı gönderildiği belirtilen savunmada, Batı Çalışma Grubu'nun da bu kararlar çerçevesinde kurulduğuna dikkat çekildi.

Çevik Bir'in savunmasında, irticai unsurlara destek sağlayan ülkelerdeki rejimlerin kontrolüyle ilgili talimatın MGK kararları ve buna bağlı eklerde yer aldığı da yer aldı. Ayrıca, belediyelerle ilgili çalışmaların da yine aynı kararların eklerinde bulunduğu iddia edildi.

MİT'TEN SUNUM

Yazılı savunmada, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısında MİT tarafından irtica ile ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldığı vurgulandı. Çevik Bir'in avukatı, 13 Mart tarihli bakanlar kurulu toplantısının tutanakları, MGK kararları, başbakanın talimatları ve istihbarat birimlerinin irtica tehdidiyle ilgili raporlarının istenmesini talep etti.

"AMAÇ HÜKÜMETİ KORUMAK"

Yazılı savunmada, "Batı Çalışma Grubu'nun MGK kararları doğrultusunda yaptığı tüm çalışmalar mevcut hükümeti ve devleti bölücü ve irticai teröre karşı korumak amaçlıdır. Hükümetin bilgisi ve talimatı dışında yasal olmayan hiçbir iş ve işlem yapılamamıştır" ifadesine yer verildi.

NECMETTİN ERBAKAN'IN İSTİFASI

Savunmada, dönemin başbakanı Erbakan'ın kendi isteğiyle istifa ettiği hatırlatıldı ve, "Şayet Tansu Çiller ile Necemettin Erbakan arasındaki protokol gereği sayın Tansu Çiller başbakan olsaydı, mevcut hükümet görevine devam edecekti" denildi.