Konuşmasında ABD"li siyahi lider Martin Luther"in ünlü "Bir hayalim var" sözünü de kullandı: Bir hayalim var; Güler yüzlü Türkiye"yi, yoksulları ayağa kaldırmak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla"da yaklaşık 20 bin kişilik coşkulu bir kalabalığa konuştu. "Başbakan Kemal" sloganlarıyla karşılanan Kılıçdaroğlu, Bülent Ecevit"in sözlerine de göndermede bulundu ve, “Size eski genel başkanımızın sözünü veriyorum. Ne ezen, ne ezilen, insanca, hakça bir düzeni kurana kadar yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Muğla"nın Eski Garaj Mevkii"nde güneş altında 45 dereceyi bulan sıcakta toplanan yaklaşık 20 bin kişiye konuşan Kılıçdaroğlu, “Güç verin, destek verin ülkeyi eşkiyalardan ve haramilerden temizleyelim. Muğla halkın kalesidir. Anayasa toplumun desteği ve katılımıyla hazırlanır. Recep beyin getirdiği anayasa dayatmadır. "Anayasadan iki maddeyi çıkarın biz de size destek verelim dedik", "Hayır" dediler. Halkı bu sıcakta güneşin altında sandığa gönderdiler” dedi.

Yeni Anayasa kötü

Anayasa paketindeki toplu sözleşme hükümlerine de değinen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Toplu sözleşme hakkı getiriyorlar. Ancak grev hakkı getirmiyorlar. Memuru kandırıyorlar. Bir memur iktidarın hoşuna gitmediği için sürgün edildiğinde sendika avukat tutup memuru eski yerine geri getirebiliyor. Ancak yeni anayasada memur mahkemeye başvursun deniyor. Memurun avukata verecek parası mı var. Yeni anayasa elimizdeki hakları da alıyor. Bu anayasa Kenan Evren anayasasından daha kötü. Yeni anayasada Ekonomik Sosyal Konsey oluşturduklarını söylüyorlar. Bu konsey şu anda da var. Başında da Recep Bey var. 3 aydır toplanmayan ve hiçbir iş yapmayan konsey anayasada olsa ne değişecek? Anayasaya kişisel verilerin korunması maddesi getirmişler. Herkes, "telefonumuz dinleniyor" korkusu yaşıyor. 2002"den önce halkın böyle bir korkusu yoktu. AKP korku imparatorluğu kurdu.”

Soyla uğraşıyor

Kılıçdaroğlu, gündeme oturan "soy" polemiğiyle ilgili de “Yaradılanı severim Yaradan"dan ötürü diyor Recep Bey. Bunu söyleyen başkasının soyuyla sopuyla neden uğraşıyor. Bunlar maske takıyor. Recep Bey"in maskesini indirmek benim boynumun borcudur” yorumunu yaptı.

King gibi konuştu

CHP lideri ABD"li siyahi lider Martin Luther King"in ünlü “Bir hayalim var” (I have a dream) cümlesini de konuşmasında kullandı. CHP iktidarında özgürlükler ve adalet olacağını, üniversite öğrencilerinin yurt sorununun biteceğini bildiren Kılıçdaroğlu, “Tüm öğrenciler devlet yurdu güvencesinde olacak. Devlet dairelerinde TBMM de dahil, tamamında taşeronlaşma var. CHP iktidarıyla herkes iş sahibi olacak. Medya üzerinde büyük bir baskı var. Bizim için medya çok önemli. Bizim iktidarımızla eleştiren medya bu günden daha iyi olacak. Bir hayalim var; Güler yüzlü bir Türkiye"yi ayağa kaldırmak. Yoksulları ayağa kaldırmak ve sosyal mutlulağa ulaştırmak. Yeni bir anayasa hazırlayacağız. Örgütlü toplumun sesinin daha gür çıkmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Finali Ecevit"le yaptı

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Biz ülkenin rantına değil halkına hizmet etmeye talibiz. 8 yıldır bu ülkeyi yönetiyorlar halkın, esnafın, işçinin, çiftçinin, sanayicinin durumu ortada. Hiçbiri hayatından memnun değil. Size eski genel başkanımızın (Ecevit"i kastediyor) sözünü veriyorum. Ne ezen, ne ezilen, insanca, hakça bir düzeni kurana kadar yolumuza devam edeceğiz. AKP 8 yılda kavgacı bir toplum yarattı. Biz ülkeyi barış içinde güvenle geleceğe taşıyacağız. Recep Bey "kadın erkek eşit değildir" dedi. Kadının ve erkeğin eşit olduğunu sandıkta onlara gösterin. Kadın erkek eşitliği Recep Bey"in kulağına küpe olsun. Siyasette doğruyu egemen kılacağız. Tek gücümüz ve tek umudumuz halktır.”

Martin Luther King kimdir?

Martin Luther King, dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınıyor. 1964"te Nobel Barış Ödülü"ne layık görülen King, 4 Nisan günü öğleden sonra saat 6"da Memphis"teki Lorraine Motel"in balkonunda uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Suikast 60"da fazla şehirde isyan çıkmasına sebep olurken, King"in cenazesine 300 bin kişi katıldı. King"in en ünlü konuşmasını Ağustos 1963"te Washington D.C."de Lincoln Anıtı"nın önünde yapmış, “I have a dream” (Bir hayalim var) cümlesini akıllara kazımıştır. Martin Luther King"in başlattığı barış yanlısı protesto eylemleri, 1964 Yurttaş Hakları Yasası"nın çıkmasını sağlamıştır. Yasayla ABD"de ırk ayrımcılığı yasaklanmıştır.

Vatan