ISPARTA'nın Eğirdir İlçesi'ndeki Eğirdir Dağ Komando Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı'na bağlı bir grup asker, dün gece Davraz Dağı eteklerinde eğitim yaparken kayboldu. Bugün öğle saatlerinde kurtarma helikopterlerinin ulaştığı askerlerden 24 yaşındaki üsteğmen Emre Ercan şehit oldu, diğerleri kurtarıldı.

Eğirdir Dağ Komando Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı'na bağlı bir grup asker, bir haftadır bölgede süren tatbikat çerçevesinde `yön bulma' amacıyla dün gece kayak merkezi Davraz Dağı'na çıktı. Dün gece hava sıcaklığının eksi 3 derece olduğu dağda rüzgar ve tipiyle mücadele eden askerlerden Üsteğmen Emre Ercan rahatsızlandı. Eğitim çalışması sırasında diğer askerler intikale devam edenken, Üsteğmen Ercan, bir grup asker ile birlikte, bir tepenin yamacında korunaklı bir noktada bırakıldı. Bu durum komutanlığa bildirildi. Olumsuz hava şartları nedeniyle bir süre sonra üsteğmen ve beraberindeki askerlerle bağlantı kesildi. Geceki aramalardan da sonuç alınamadı. Bu askerler sabahki toplanma yerine ulaşamazken, arama ve kurtarma çalışmaları havadan da devam etti.

Aralarında 1 üsteğmen ile astsubay ve uzman çavuşların bulunduğu 9 ile 10 arasında olduğu bildirilen kayıp askerlerin bulunması amacıyla bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi ve arama helikopterleri sevk edildi. Askeri helikopterler, bugün saat 11.30 sıralarında askerleri Davraz Dağı'nın güney doğusundaki Belkuyu Mevkii'nde buldu. 2100 metre yükseklikteki dağın yamacında donmak üzereyken bulunan askerler, helikopterlerle Dağ Komando Okulu'na getirildi. Askerlere ilk müdahale burada yapıldı. Dağda askerlere komuta eden üsteğmen Emre Ercan'ın ise dağda şehit olduğu bildirildi.

Isparta Valisi Şemsettin Uzun, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nevzat Yıldız ve İl Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan da sabah saatlerinde Eğirdir'e gelerek askerlerin durumuyla ilgili bilgi aldı. Eğirdir Kaymakamlığı'nda toplantı yapan Vali Uzun ve yetkililer, açıklama yapmadan binadan ayrıldı. Bir üsteğmenin şehit olduğu haberinin ardından Isparta'daki askeri savcı, Davraz Dağı'na hareket etti.

VALİ AÇIKLADI

Isparta Valisi Şemsettin Uzun, "Eğirdir Dağ ve Komando Okulu'nda ihtisas eğitimi yapan 100 kişilik ekip, dün akşam üzeri Davraz Dağı'na çıktı. Eğitim sırasında üsteğmen Emre Ercan, rahatsızlanarak halsiz düşmüş. Ekip içerisindeki, birkaç asker üsteğmeni uygun bir yere taşımış. Diğer askerler 10'ar kişilik gruplar halinde intikali sürdürmüşler. Bu sırada bastıran yağmur ve fırtına nedeniyle üsteğmenin de aralarında bulunduğu askerlerle irtibat kopmuş. Gece 24.00'den itibaren arama çalışmalarına başlandı. Sabaha karşı üsteğmen şehit düşmüş olarak bulundu" dedi. Üsteğmen Ercan'ın donarak mı öldüğü sorusuna ise Vali Uzun, "Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi'nde yapılacak otopsiden sonra ölüm nedeni tam olarak anlaşılacak. Dağda üsteğmene eşlik eden diğer askerler ise kurtarıldı. Sağlık sorunları yok" yanıtını verdi.

Davraz'daki 5 yıldızlı Sirene Otel Genel Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda profesyonel kayakçı olan Mücahit Kalkan ise, "Belkuyu, Davraz'ın güneydoğusunda kalıyor. 2100 metre yükseklikte. Yer yer geçitler ve tepeler var. Dün gece hava sıcaklığı eksi 3 dereceydi. Yağmur yağdı ve rüzgar vardı. Bunun birlikte askerlerin hissedilen sıcaklığı eksi 15 dereceyi bulmuştur. Kurtarma çalışmalarında askerlere bölgeyi iyi tanıdığımız için yardımcı olduk" dedi.