'Nijerya'dan işçi getireceğiz' TÜİK kayıtlarına göre 3 milyonun üzerinde işsiz var, ancak Mudurnu Tavukçuluk çalıştıracak işçi bulamıyor. Mudurnu Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, “60 kişi ile anlaştık, sadece 19"u geldi. Yeşil kartlarını kaybetmek istemiyorlar. Bir de CHP"nin her aileye 600 liralık yardımı çıktı. Herkese para veriliyor. Vatandaş çalışmayı sevmiyor. Eğer böyle devam ederse Nijerya"dan işçi getirip çalıştıracağız” dedi

Mudurnu Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, çalıştıracak işçi bulmakta zorlandıklarını, böyle devam ettiği takdirde Afrika ve Nijerya"dan işçi getirip çalıştıracaklarını söyledi. Mudurnu"da çalışacak eleman bulmakta zorlandıklarını dile getiren Daştan, şöyle konuştu: “Mudurnu Tavukçuluk olarak İstanbul ve Kocaeli"nde bulunan fabrikalarımızı kapattık ve Mudurnu"daki fabrikada çift vardiya olarak çalışmaya başladık. Bu yüzden çalışacak elemana ihtiyacımız var. Ancak eleman bulmakta zorlanıyoruz. Şimdi yeşil kart hikayesi var gündemde, ardından da CHP"nin (her aileye 600 lira vereceğim) söylemi. Fabrikada 526 kişi çalışıyor. Mudurnu"dan eleman bulamadığımız için Nallıhan"dan eleman getirdik çalışması için. Nallıhan"dan çalışması için 50-60 kişinin gelmesine bekliyorduk ama 19 kişi geldi. Eğer böyle devam ederse Afrika ve Nijerya"dan işçi getirip çalıştıracağız. Herkese para veriliyor. Başka çare yok. Vatandaş çalışmayı çok fazla sevmiyor.”

Mudurnu Tavukçuluk gerekli işçiyi bulamadığı için salam sosis ve naget işleme bölümlerini de faaliyete geçiremedi.

Zuhal Daştan, “Eleman bulsaydık salam, sosis ve naget işlemler bölümünü faaliyete geçirecektik ve 110 kişi de bu bölümde çalışmaya başlayacaktı. Bırakın standart çalışanı, vasıfsız eleman bulmak bile zor” diye konuştu.

İslami kesim yapıyoruz

Mudurnu"nun faaliyetleriyle ilgili de bilgi veren Zuhal Daştan, İslami kurallara göre kasaplarla kesim yaptıklarını haftada 5-10 TIR İran ve Irak"a mal gönderdiklerini ifade etti.

Geçen yıl 7 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Daştan, “Şu anda günde 120-140 bin adet arasında kesim yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yeni kesimhane yaptığımızda günlük kesim sayımız ilk etapta 200 bin, daha sonra 250 ile 270 bin adet kesim arasında olacak. Her şeyi planına göre yapıyoruz” dedi.

3 milyon 50 bin resmi işsiz var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Hanehalkı İşgücü Araştırması 2010 Yıllık Sonuçları"na göre Türkiye genelinde işsiz sayısı 3.05 milyon kişi oldu. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı yüzde 21.7 olarak belirlendi. Yani her 5 gençten biri işsiz. Türkiye"de çalışma çağında 52.5 milyon kişi bulunuyor. Ancak bunların sadece 22.6 milyonu bir işte çalışıyor. 27 milyon kişi çalışma çağında olduğu halde farklı sebeplerle iş gücüne
katılmıyor.

Herkes dizilerdeki gibi iş istiyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, geçen hafta Mudurnu Tavukçuluk"un yaşadığı sıkıntının genel bir sıkıntı olduğunu düşündüren bir açıklama yapmış açtıkları meslek edindirme kurslarına kimsenin katılmadığını belirtmiş ve topu yerli dizilere atmıştı. ASO Başkanı Özdebir, şöyle konuşmuştu: “Şimdi dizilere bakıyorum, ofisler gösteriliyor. Masa başında insanlar sohbet ediyor, çayını, kahvesini içiyor. Hanımsa gayet şık bir hanım, arkadaşıyla sohbet ediyor, arada sırada iki tane kağıda bakıyor. Herkes öyle iş ortamları hayal ediyor.

Gidip atölyeye tulumu geçirip, harbi bir çalışmayı yapacak insanı kimse beğenmiyor herhalde. Bu olayın sosyolojik olarak irdelenmesi gerekir.”

vatan