Bolu'nun Mudurnu ilçesinde faaliyet gösteren Mudurnu Piliç Fabrikasında (MUPİ) ekonomik kriz nedeniyle üretimi durdurma kararı alındı.

MUPİ Kanatlı Grubu Başkanı İhsan Bozan, fabrikanın faaliyette bulunduğu 20 aylık süre içinde çok fazla para ve emek harcadıklarını, ancak üretimi durdurma kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Tavukçuluk sektörünün 14 aydır ciddi boyutta zarar ettiğini anlatan Bozan, bu nedenle girdilerde ve nakitte sıkıntı yaşadıklarını, sistemin devamlılığı konusunda inisiyatiflerinin pek de söz konusu olmadığını gördüklerini belirtti.

Sahaya hayvan girişini 10 gün önce durdurduklarını ifade eden Bozan, firmanın ortaklarından Kılıç grubunun artık aktif olarak işin içinde yer almadığını, MUPİ'nin isminin de yine şirket ortaklarından İleri Tavukçuluk olarak değiştirildiğini söyledi.

Firmanın alacakları ve borçlarının bir şekilde tasfiye edileceğini bildiren Bozan, “Uzun bir süreçte bunları karşılayacak durumdayız. Ödemelerimizi eldeki mevcutları nakte çevirerek ve zaman içinde başka kaynaklardan yapabilecek güçteyiz. 10 gündür sahaya civciv vermiyoruz, kuluçkadan başlamak üzere üretimi durdurduk ama mevcut tavuklara bakıyoruz. Yaklaşık 45 gün içinde üretim tamamen durmuş olacak” dedi.

Tesisin atıl, çalışanların işsiz kalmaması için 45 gün sonra bir başka kanalla sahaya tekrar civciv girişinin başlayabileceğini, üretimin devam edebileceğini belirten Bozan, alternatif bulunamaması halinde tesisisin satılacağını kaydetti.

Tavukçuluk sektörünü bilmemelerine rağmen bu işe girdikleri için çok üzgün olduklarını söyleyen Bozan, “Kaynak arayışına devam ediyoruz. Bu konuda Mudurnu halkı bize yardımcı oluyor. Hiç kimse bu tesisin kapanmasını istemiyor. Kaynak bulabilirsek tekrar üretime başlayabiliriz. Bunun için de en az 1,5-2 aylık bir zamana ihtiyaç var. Kuluçkahanede üretimin durması çok önemli değil. Yeniden yumurta basıp düşük kapasiteli de olsa üretime devam edilebilir. Bu konuda dışarıdan kaynak bulamasak da güçlü bir finansör ortak arayışı içindeyiz” diye konuştu.

Yatırımlarının 30 trilyona mal olduğunu, ancak işe başladıkları günden bu yana zarar ettiklerini anlatan Bozan, 25 trilyonun üzerinde zararları bulunduğunu belirtti. Bozan şunları kaydetti:
“Belki yönetici olarak bizim yaptığımız hatalı manevralar da olsa genel olarak sektör sıkıntı içinde. Tavukçuluk sektörü 14 aydır zarar ediyor. Herkesin gücü, bakış açısı aynı değil. Biz zararın daha da büyümemesi için olayı bu noktada kesmeye karar verdik. Zaten şu şartlarda girdileri tedarik edemediğimiz için devam etmemiz de mümkün değil.”

İŞÇİLERİN DURUMU

MUPİ'de çalışan yaklaşık 400 işçi, üretimin durdurulması yönündeki kararın ardından kendi durumlarının ne olacağını anlamaya çalışıyor.

Mudurnu Tavukçuluğun kapanmasının ardından binlerce kişinin işsiz kaldığını belirten işçiler, MUPİ'nin faaliyete geçmesinin Mudurnu halkını çok sevindirdiğini, yüzlerce kişinin ekmek yemeye başladığını belirttiler. Bu fabrikanın da kapanıyor olmasının kendilerini düşündürdüğünü anlatan işçiler, ne yapacaklarını bilmediklerini söylediler.

HÜRRİYET