Dışişleri, Erdoğan"ın panelden ayrılmasını, “Kolay kabul edilebilir bulmadıklarını” belirtti

Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında Davos"ta yaşanan tartışmaya ABD adına ilk tepki, Ankara"daki ABD Büyükelçiliği"nden gelmişti.
Olayı, “talihsiz” diye tanımlayan Büyükelçilik, Gazze ya da başka konudaki tartışmaların “Saygılı, gerçek diyalog içinde ve ilerlemeye yardımcı olacak tarzda” devam etmesini istemişti.
Bu açıklamadan birkaç saat sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı"ndaki olağan basın toplantısında sözcü Robert Wood"a Davos olayı soruldu. Bush yönetimi döneminde Büyükelçilik açıklamasının ilerisine geçmemeye özen gösteren Washington, bu kez Ankara"daki açıklamayı güçlendiren bir tavır ortaya koydu.

"Talihsiz olay"
Olayı, “talihsiz” kelimesini kullanarak tanımlayan Robert Wood şöyle devam etti: “Bakın, anlaşılıyor ki, çok sert ifadeler kullanmışlar ve Başbakan kalkıp gitmiş. Bu tip şeyler talihsizdir. Görmek istemediğimiz hareketlerdir. Ama, yine tekrarlıyorum. Bunun ardından konuşabilmiş olmalarından çok memnunuz. Çünkü, Türkiye ile İsrail, ABD"nin önemli müttefikleri ve bölgede oynadıkları önemli bir rol var. Yani, bölgedeki kilit oyuncuların birbirleriyle iyi bir işbirliği içinde olmaları çok önemli. Benim izahım budur.”
ABD Dışişleri çevreleri, “Başbakan"ın vicdanen çok önemsediği bir meselede ve Davos gibi açık bir tartışma ortamında saygı sınırlarını zorlayarak kalkıp gitmesini, kolay kabul edilebilir bulmadıklarını” belirtiyor.

"Öldürme" sözü
Başbakan"ın daha sonra yaptığı basın toplantısı ve duruma açıklık getirmesi, Dışişleri çevrelerince olumlu bulundu. Ancak, bir sene önce TBMM"deki konuşmasını Cahit Sıtkı Tarancı"nın “Memleket isterim” şiiriyle bitiren ve ayakta alkışlanan Cumhurbaşkanı Şimon Peres"e Erdoğan"ın, “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz” sözünü yüzlerce kişinin önünde nasıl ve niye sarfettiği konusu da Dışişleri"nin gündeminden kolay düşecek gibi değil. Yine ABD Dışişleri kaynakları, Obama yönetimi bölgeye hemen bir özel temsilci atamış ve taraflarla görüşmeye başlarken, ABD"nin bölgedeki iki kilit aktörden de işbirliği beklediğini belirtiyor.
Dışişleri kaynakları, herkesin aynı fikirde olmasa bile aynı hedef olan “iki devletli çözüm” için birbirini dinlemesine ve saygı ortamında konuşmasına dikkat çekiyor.


MİLLİYET