Selde 7 saat bir ağaca tırmanarak bekleyen Ümit Rıza Türktaş: Cenin gibi bekledim

ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Gebiz Deresi'nin taşması sonucu otomobilinin sel sularına kapılması üzerine bir armut ağacına tırmanan ve arkadaşları tarafından 7 saat sonra kurtarılan 30 yaşındaki Ümit Rıza Türktaş, “7 saat içinde 10 kez öldüm 10 kez dirildim. Buna rağmen devletimi sevdiğim için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmeyeceğim” dedi.

Alanya"ya bağlı Cikcilli Beldesi'ndeki evinde arkadaşları ve ailesinin desteğiyle sakinleştirici ilaçlarla şoktan kurtulmaya çalışan Ümit Rıza Türktaş"ı Alanyalı olan Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu evinde ziyaret etti. Müftüoğlu ile bir süre sohbet eden Türktaş, yaşadıklarını anlattı.

20 metre yakınına kadar yaklaşan helikopter ya da kıyıda bekleyen sivil savunma görevlileri tarafından kendisine can kurtarma yelekleri fırlatılması halinde mutlaka yeleklerden birisinin kendisine ulaşacağını ve kurtulabileceğini savunan Türktaş, şöyle konuştu: “Yelekle ben kendim bile kıyıya ulaşabilirdim ya da ağaçta daha rahat tutunabilirdim. "Cenin" gibi bekleyerek 7 saat durdum. Zaman zaman aşırı derecede uykum geldiği halde farklı şeyler düşünerek uyanık kalmaya çalıştım. Eğer kurtarılmasaydım 30 dakikaya hayatımı kaybederdim. Artık gücüm tükenmişti. 10 kez öldüm, 10 kez dirildim. Bir kolum yorulunca diğeri ile dala tutunuyordum. Gücümü tamamen kaybettiğim anda suyun yükselmesi ile kolumu dala geçirdim ve dinlenebildim."

AİHM'NE GİTMEYECEĞİM
Kendisine ışık tutan birisi olduğunu ve onun sayesinde hayatta kaldığını belirten Türktaş, şöyle devam etti: “Bot diye bağırdım. Sadece bot ile kurtarılabilirdim. Açık denizlerde yelken yarışlarında, 10- 15 metrelik dalgalarda bile kurtarma çalışması botlarla yapılıyor. Oradan kurtarma çalışması için emir veren yetkili vali ya da yardımcısı bilgi sahibi değiller. Bot ile kurtarma yapılabilir. Hiçbir yerde bot yok muydu, benim arkadaşlarım bulup getirinceye kadar? Ancak her şeye rağmen devletimi sevdiğim için, devletime zarar gelmemesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmeyeceğim. Ben devletimden tek kuruş vergi kaçırmazken, bunları yaşadım. Çok sevdiğim arkadaşım hatta "abim" dediğim insanı kaybetmek, onun kurtarılamaması beni üzdü. Şu anda vücudumdaki yorgunluk, bitkinlik ve moral çöküntüsü dışında bir rahatsızlığım yok.” - DHA