Lookout Mobile Securtiy, Android için zararlılar içeren ilk web sitelerini keşfetti. Tıpkı Windows’unuz ile ziyaret ettiğinizde bilgisayarınıza bulaştığı gibi, bu sitelerdeki zararlılar da Android için özel tasarlanmış ve siteyi ziyaret ettiğiniz takdirde Android cihazınıza bulaşıyor.
“NotCompatible” isimli Trojan, sistem güncellemesiymiş gibi davranıyor fakat aslında cihazda bir arka kapı açıyor. Site, mağdurun tarayıcısını kontrol ediyor ve ziyaretçinin bir Android cihaz olduğunu anladığında otomatik olarak Trojan’ı yüklüyor. Eğer Android cihazınızın tüm güncelleştirmeleri yüklü değilse, siz farkına varmadan zararlı cihazınıza yüklenmiş oluyor.
Şanslıyız ki, henüz bu tür sitelerin sayısı çok az ve var olanlar da büyük problem çıkaracak kadar yüksek trafik almıyor. Fakat bu gelecekte büyük problemler yaşanacağının ilk sinyalleri olabilir.
“Bu tehdit henüz hedefteki cihaza belirgin bir hasar vermiyor, fakat enfekte olmuş Android cihaz özel ağlara yasadışı erişimi sağlamak için proxy olarak kullanılma potansiyeline sahip” açıklamasında bulundu Lookout, resmi blog yazısında.
Tabi bu tehlike karşısında kendinizi korumak için yapabileceğiniz şeyler var. İlk olarak, “Bilinmeyen kaynaklardan yükle” seçeneğini kapatın, böylece NotCompatible sizin haberiniz olmadan cihazınıza kurulamaz. İkinci olarak, bir mobil anti-virüs uygulaması edinin. AVG ve Avast hem ücretsiz hem de mükemmel koruma sunan anti-virüs yazılımlarına sahipler. Üçüncüsü ise, telefonunuzla internetin altını üstüne getirirken kıyı köşeden uzak durun.